Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Saturday, 19 October 2013 10:57

Zapaljenje uha kod mačaka

  • Print

Otitis externa je latinski naziv za zapaljenje spoljašnjeg ušnog kanala koje nastaje kod 5-20% populacije pasa i 2-5% populacije mačaka.

Simptomi
Šta ćete prvo primetiti na psu ili mački koji imaju upalu uveta?
Pas trese glavu ili je drži nagnutu na jednu stranu, češe spoljašnji deo ušne školjke. Kod mačke se pojavljuje uglavnom intenzivno češanje, pa čak može sama sebi da nanese povrede na koži.

I blagi dodir ušne školjke može biti jako bolan. "Pas cvili kad mu stavljam ogrlicu’’. Ponekad temperatura može da bude povećana, pa životinja odbija hranu. U uvu se stvara eksudat (tečnost koju organizam izlučuje na mesto zapaljenja), najčešće boje čokolade, koji je neprijatnog mirisa, a sluzokoža uva je crvena i zadebljala.

Predispozicije
Oblik i građa uva (oborene duge uši ), odlakanost i vlažnost ušnog kanala (kod pudli, bišona i nekih drugih rasa dlake rastu iz ušnog kanala), često kvašenje, pojačana produkcija cerumena (smolasta materija koju izlučuju znojne žlezde uva), sklonost alergijama.

Uzročnici
Paraziti (šugarci, demodeks), alergijske bolesti (atopija, osetljivost na hranu, kontaktni dermatitis), autoimune bolesti, tumori, hipotireoza, prisustvo stranih tela (popino prase), bakterijske (Staphylococcus sp., Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirablis i Escherichia coli) i gljivične (Malassezia pachydermatis ) infekcije.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu istorije bolesti, pregleda uva otoskopom, specijalnim citološkim pregledom ušnog sekreta i izolacijom uzročnika na hranljivim podlogama.

Lečenje
Prvo i najvažnije - treba pažljivo otkriti glavni uzrok i sekundarne uzročnike, jer od toga zavisi dužina trajanja i efikasnost terapije. Nepravilno lečenje dovodi do dugotrajnog, hroničnog procesa, koji je kasnije gotovo nemoguće potpuno izlečiti.

Sledeći korak je uzeti briseve i potom dobro očistiti uvo 3% hidrogenom ili sredstvima za čišćenje ušiju kao sto je Epiotic (slika desno).

Royal Canin HypoallergenicKod alergijskih otita najvažnije je ustanoviti uzrok alergije koji se kod atopija postavlja analizom krvi ili probama na koži a kod alergija na hranu uvođenjem hipoalergenik hrane kao što je Royal Canin Hypoalergenic.

Ako se na citološkom pregledu nađu šugarci, daju se kapi na bazi insekticida i / ili Advokat spot-on ampula.

Ukoliko se pregledom ustanovi strano telo, neophodno je životinju uvesti u anesteziju i izvaditi strani objekat uz pomoć specijalnog medicinskog alata (tzv. aligator).

Bakterijske infekcije se eliminišu kapima ili sistemskim antibioticima prema antibiogramu, koji se dobija 48 sati po (obaveznom) uzimanju brisa iz upaljenog uva.

Gljivične infekcije se eliminišu kapima sa antimikotikom, a često postoje udružene infekcije pa se koriste kapi koje imaju i antibiotik i antimikotik i sredstvo protiv alergija kao što je Otomax.

Ukoliko postoje tumori ili dođe do hronične upale uva pribegava se operaciji, sto zahteva poseban pristup.

Terapija (osim u slučaju stranog tela gde simptomi nestaju posle par dana tretmana kapima, pošto se strano telo izvadi) traje 2-4 nedelje ili duže ako je hronićan proces u pitanju.

Preventiva: izbalansirana ishrana prilagođena alergijskim problemima, zaštita od parazita, izbegavanje kvašenja ,održavanje higijene i uklanjanje dlaka koje rastu iz ušnog kanala su najbolja preventiva ovog oboljenja.

Napominjemo da su sve informacije date u cilju razumevanja ove relativno česte bolesti i da se dijagnostika i prepisivanje terapije mora prepustiti veterinaru.

Pet Wellness Eva veterinarska ambulantaDVM Dragana Petković
Veterinarska Ambulanta Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd
011 2690 118

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121