Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zabava / Zanimljivosti / Muzej mačaka u Amsterdamu - "Katten Kabinet"
Saturday, 17 March 2018 11:56

Muzej mačaka u Amsterdamu - "Katten Kabinet"

 • Print

Muzej mačaka u Amsterdamu je zaista impresivno mesto za svakog mačkoljupca.

Okončanje života kućnog ljubimca može izazvati različite reakcije kod vlasnika, ali retko ko svoju tugu iskoristi kao pokretačku snagu. Verovatno kao jedinstven slučaj, vlasnik je osnovao ozbiljan muzejom mačaka - KattenKabinet.

Katten Kabinet ili u prevodu "Mačji ormar" je u Amsterdamu osnovao Bob Meijer 1990. godine, u znak sećanja na svog mačora Džona Pierponta Morgana.  Za svog života, mačak je bio obasipan dragocenim poklonima za svaki rođendan. Među njima je bilo umetničkih slika, bronzanih statua mačaka, čak i redizajnirane dolarske novčanice sa likom Morgana umesto predsednika S.A.D. i tekstom promenjenim u "We Trust No Dog" tj. "Ne verujemo psima". (na dolarima u originalu piše "In god we trust")

Imajući nekolicinu zanimljivih i vrednih predmeta u svojoj kolekciji, Meijer je otvorio muzej u prizemlju svoje stare gradske kuće, sazidane davne 1667. godine.

Muzej mačaka u AMsterdamu

Muzej mačaka u Amsterdamu Katten Kabinet

Muzej mačaka u Amsterdamu Katten Kabinet

I dok Meijer i njegova porodica i dalje žive na gornjim spratovima kuće nekadašnjeg veletrgovca, javne prostorije muzeja prikazuju mačke svih vrsta i boja, u najrazličitijim umetničkim tehnikama, od slika i skulptura, preko fotografija, do postera i knjiga. Brojni eksponati su organizovani i izloženi u baroknom stilu i okruženju po ugledu na klasične muzeje.

Ova izuzetna umetnička kolekcija sarađuje i sa uglednim institucijama poput amsterdamskog Muzeja Van Goga u cilju predstavljanja radova velike umetničke i mačje vrednosti. Kao i svaka prava umetnička kolekcija, Katten Kabinet ima katalog svojih eksponata koji se prigodno zove "Cat-a-Logue".

Naravno, ovo predivno mesto posvećeno mačkama ne bi bilo kompletno bez živih primeraka koji se šunjaju muzejskim hodnicima i ispunjavaju prostor jedinstvenom mačjom atmosferom. U svako doba dana pet Meijerovih mačaka šetka po muzeju a u radno vreme dočekuju goste.

Muzej mačaka u Amsterdamu Katten Kabinet

Ukratko, mesto koje ljubitelj mačaka ne sme propustiti ukoliko ide u Amsterdam. Pisac ovih redova je bio u glavnom gradu Holandije pre godinu dana, i nije znao za ovaj muzej... nemojte napraviti istu grešku...

Donekle je utešno što i sam website muzeja predstavlja prilično iscrpnu kolekciju onoga što se može uživo videti. Sem spiska autora u prilice ste da (na engleskom jeziku) pročitate i zanimljivosti o životu autora, pa i o okolnostima u kojima su nastala njihova dela.

Mačak JP Morgan u čiju čast je osnovan ovaj muzej mačaka u Amsterdamu 

 

Ukoliko vam se dopada ovaj tekst, podelite ga sa svojim prijateljima koji vole mace! :)

 

 

Katten Kabinet mačji muzej i online prodavnica: www.kattenkabinet.nl

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Verujem da su mačke duhovi koji su nakratko sišli na zemlju. Mačka, siguran sam, može hodati po oblacima a da ne propadne.

Žil Vern, pisac

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Mačji slušni aparat je napravljen tako da dozvoljava ljudskom glasu da lako uđe na jedno uvo i odmah izađe na drugo.

Stephen Baker, pisac

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121