Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zabava / Nega i vaspitanje / Da li mačkama treba stavljati ogrlice?
Wednesday, 29 November 2017 08:16

Da li mačkama treba stavljati ogrlice?

 • Print

Oko ove teme se sukobljavaju mišljenja ali, kao i obično, stvar nije sasvim crno-bela.

Kako su mačke retko na povocu, ogrlica im obično nije neophodna. Sa druge strane, ogrlica je zgodan "nosač" za sprave koje povećavaju bezbednost vaše mačke. Ne zaboravimo ni važnost antiparazitskih ogrlica koje štite mačke od buva i drugih nepoželjnih insekata.

Ogrlica (i povodac) kako bi se sprečio beg?

Ako putujete i vodite svoju ljubimicu sa sobom, biće bezbednija ako je opremite ogrlicom/amovima i povocem. Mačke se mogu uspaničiti kada se nađu u nepoznatoj, bučnoj i prometnoj sredini poput stanica javnog prevoza ili odmorišta na auto putu. Kako bi sprečili da mačka pobegne na putovanju, ne puštajte je iz transportera pre nego što zakačite povodac za njenu ogrlicu.

Amovi su bezbednija varijanta za mačku koja redovno ide u šetnju ili putuje sa vlasnikom. Uzice amova idu oko vrata i ispod prednjih šapa, pa su šanse da se mačka izvuče iz njih veoma male.

Amovi su odlično rešenje za redovne šetnje
Poznati beli mačak Max, vlasnice Ivane Đokić, na Royal Pet Happening manifestaciji u Nišu.

 

 

Ogrlica za lakšu identifikaciju?

Mačka mora imati neku vrstu identifikacije - najbolje putem mikročipa. Ipak, ukoliko dođe do njenog bekstva i gubljenja, osoba koja pronađe mačku će lakše doći do vlasnika ako na ogrlici postoji medaljon sa kontakt podacima.

Moderne ogrlice opremljene elektronskim uređajima, iako kod nas retke, takođe postoje na tržištu. One imaju geolokatore koji mogu pomoći u otkrivanju pozicije nestale životinje. Takođe, ako neko pronađe izgubljenu mačku, može ukucati broj sa takve ogrlice u određeni online formular, a vlasnik dobija SMS poruku.

 

Ogrlica za snimanje?

Radoznali ste da vidite gde vaša mačka luta kada izađe napolje? Ili pokušavate da rešite nepoželjno ponašanje vaše ljubimice a veterinar vam je savetovao da snimite njeno ponašanje? Kamerica na ogrlici može pomoći...

Minijaturne kamere (koje su danas zaista male i veoma lake) omogućavaju da vlasnik vidi svet u kome živi njegova mačka, kao da je na njenom mestu. Kamera se pričvrsti za ogrlicu, a dužina trajanja snimka i baterije su obično par sati neprekidnog video zapisa.

Ogrlica za mačku
Ogrlica sa zvoncem koju treba izbegavati (mačka je tihi lovac po prirodi i ne treba joj nikakav strani izvor zvuka na telu)

Ogrlica sa zvoncem? NE!

Da li bi ste voleli da vam neko stavi izvor zvuka na telo, koji se neprekidno čuje čim se pomerite? Svakako ne. Mačka je inače nečujna u hodu i voli po svojoj prirodi da se šunja i prikrada, i sigurno neće imati nikakve koristi od zvonca. Izbegavajte ovakve ogrlice, ili ako vam se baš dopada dezen kupite je i skinite zvonce.

 

Ogrlica protiv parazita?

Antiparazitske ogrlice su deo arsenala za borbu protiv spoljnih parazita: buva, krpelja, letećih insekata... Takva ogrlica ispušta supstance koje ubijaju ili teraju parazite, i koje se šire po njenom telu preko kože i dlake.

Ogrlice obično traju 2-4 meseca, mada su ima i nekih koje traju i duže. Prednost antiparazitskih ogrlica jeste duže dejstvo, dok je efikasnost i lakoća primene na strani modernih spot-on preparata (npr. Broadline ili Frontline).

VEOMA je važno da proverite da li ogrlica koju kupujete odgovara mačkama. Antiparazitske ogrlice za male pse NE SMEJU biti stavljane mačkama jer su neki od insekticida iz ogrlica za pse otrovni za mačke.

 

Oprečna mišljenja i šta odabrati najbolje za vašu mačku?

Mačke koje izlaze napolje i penju se po drveću, a imaju neku ogrlicu, mogu da se zakače ili čak zadave. Iz ovog razloga smo a priori na strani ljubitelja mačaka koji su protiv bilo kakvih mačjih ogrlica.

IPAK, prihvatljiv kompromis postoji! Neki proizvođači ogrlica nude modele sa "bezbednosnom vezom". Na takvim ogrlicama postoji deo koji puca ukoliko se pređe određeni prag sile, npr. težina mačke. Na taj način životinja neće ostati zarobljena ili sebi prekinuti dovod kiseonika.

 

Za kraj, ne možemo a da ne kažemo - najbolje da svoju mačku uopšte ne puštate napolje da slobodno luta, ukoliko živite u urbanoj sredini!

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Mačke znaju tajnu kako se dolazi do hrane bez rada, do krova nad glavom bez zatočavanja i do ljubavi bez odricanja.

W.L. George, pisac

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Ako mačka nešto pametno uradi, mi to zovemo instinktom, a kada isto to uradimo mi onda se to zove inteligencija.

Will Cuppy, humorista

Cupcake ipsum dolor sit amet faworki jelly beans. Croissant chocolate wypas gummi bears wafer ice cream. Bonbon liquorice muffin tart cheesecake pastry chocolate powder applicake. Topping chocolate chocolate topping dessert donut cupcake. Cupcake sweet roll lemon drops caramels wafer.

Ruhut Kuname Tumpul

Ne možete biti vlasnik mačke, u najboljem slučaju možete biti partneri.

Sir Harry Swanson, pisac

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121