Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Zabava / Zdravlje / Kako prepoznati da vaša mačka trpi bol
Tuesday, 21 February 2017 21:50

Kako prepoznati da vaša mačka trpi bol

 • Print

Mačke često skrivaju bol pa je korisno znati da to prepoznate.

U našoj veterinarskoj ordinaciji veoma često čujemo od vlasnika rečenicu: Da li moju macu nešto boli?

Pitanje je najčešće na mestu - mačke uglavnom ne pokazuju jasno osećaj bola zato što su u prirodi ugrožene od strane drugih životinja ako pokažu vidljive znake slabosti.

Ta njihova osobina veterinarima otežava ionako težak posao dijagnostikovanja bolesti i izbora najbolje terapije, posebno terapije protiv bolova.

Mačka traži pažnju
Kod starijih mačaka treba biti obazriviji na potencijalne signale bolova.

Najčešći uzroci bola kod mačaka su povrede, problemi sa zubima, bolovi u želudcu vezani za nakupljanje dlake ili uree kod hroničnog otkazivanja bubrega, pesak i upala urinarnog trakta, artritis i spondiloza kod starijih mačaka i karcinomi u poslednjem stadijumu.

Mačke ipak nalaze načina da nam se požale, tako da možemo na osnovu njihovog ponašanja da zaključimo šta ih boli i koliko je taj bol intenzivan.

Smanjen apetit ili potpuno odbijanje hrane je jedan od prvih znakova bola. Apetit će biti smanjen kod ujednih rana, bolova u zglobovim i kostima, a potpuno će nestati kod bolova u digestivnom I urinarnom traktu.
Smanjena aktivnost najčešće ukazuje na prisustvo bola. Mačka koja ceo dan "spava" verovatno trpi bol pri kretanju. To se odnosi na sve vrste bolova, mačka se primiri, traži da se ugreje i čeka da bol prođe.  Takođe promene u načinu kretanja, hramanje ili pogrbljen stav kičme ukazuju na bolnost određenog dela tela.

Ako mačka stoji iznad činije sa vodom duže vreme ali ne pije vodu, možete biti sigurni da trpi bol u želudcu.

Ukočen pogled ili zurenje u jednu tačku i permanentno raširene zenice su takođe znak bola.

Mačke su najuredniji kućni ljubimci, pola dana provode u lickanju i doterivanju svog krznenog kaputića. Odsustvo ove mačije navike, nakostrešena i prljava dlaka sigurno pokazuju da mačka boluje.
Često se dešava da mačke koje trpe bolove urinarnog trakta pri izbacivanju peska obavljaju nuždu van kutije sa posipom. Promena uobičajenog mesta za spavanje može da bude prouzrokovana bolom koji mačku sprečava da se popne ili skoči na njeno omiljeno mesto.

Mačke nikad ne cvile kao psi. Kad su u veoma jakim bolovima pušaju glasne mjauke, šište ili reže. Izražavanje bola puštanjem glasa kod mačaka izuzetno retka pojava.

Ponekad se dešava da se bol slabijeg intenziteta manifestuje upornim predenjem. Dahtanje širom otvorenih usta je znak jakog bola.

Tigrasti tabby mačići

Ponekad mačke intenzivno ližu ili grickaju bolno mesto. Takvo ponašanje se odnosi na bol koji nastaje kao posledica povrede.
I na kraju agresivno ponašanje, pogotovo ako se pojavi iznenada, ili na dodir određenog dela tela koje je bolno, može da vas navede na zaključak da vašu mačku nešto boli.

Poznati su slučajevi pojave agresivnosti kod mačaka koje su trpele bolove od procesa na zubima. Mačkama se vrlo brzo vraćalo dobro raspoloženje posle uklanjanja bolnih zuba.

Ako primetite kod vaše mace neki od ovih simptoma, posavetujte se sa veterinarom, i nikako joj nemojte davati lekove protiv bolova za ljude, jer se metabolizam mačke razlikuje od ljudskog, pa su neki od ovih lekova za njih toksični.


Pet Wellness Eva veterinarska ambulantaDVM Dragana Petković
Veterinarska Ambulanta Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd, 011 2690118

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Primetio sam da ono što mačke najviše cene kod ljudi nije sposobnost obezbeđivanja hrane - koju uzimaju zdravo za gotovo - već njegovu ili njenu sposobnost uveseljavanja. Moj mačak Azmodius se odlično zabavljao svojom igračkom. Sledeće nedelje mi je dopustio da ga mazim, bučno predući, ali se pravio da spava da se ne bi osramotio.

Geoffrey Household, engleski pisac

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Mačji slušni aparat je napravljen tako da dozvoljava ljudskom glasu da lako uđe na jedno uvo i odmah izađe na drugo.

Stephen Baker, pisac

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

I najmanja mačka je remek-delo.

Leonardo da Vinči, polimat

Od svih Božjih stvorenja, samo se jedno ne može potčiniti i vezati na uzicu. To stvorenje je mačka. Kada bi se čovek mogao ukrstiti sa mačkom to bi njega unapredilo ali bi unazadilo mačku.

Mark Tven, pisac

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121