Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / Za mačke / Razno / Zanimljivosti / Mačji jezik kao inspiracija za naučne inovacije
Friday, 09 December 2016 17:17

Mačji jezik kao inspiracija za naučne inovacije

  • Print

Proučavanje mehanizma mačjeg jezika dovešće do projektovanje pametnijih češljeva za kosu, i drugih korisnih stvari!

Po svemu sudeći, mi možemo puno toga da naučimo iz unutrašnjosti mačjih usta. Mačji jezici su pokriveni minijaturnim, čvrstim "bodljicama" koje se podižu i rotiraju kako bi raspetljavale dlaku.

Korišćenjem video snimka, istraživači su bili u prilici da detaljno prouče te "bodlje" na njihovom jeziku. Laboratorija opremljena specijalnim kamerama (koje beleže veliki broj slika u sekundi) napravila je snimke načina kojim mačke jezikom održavaju svoje krzno.

Jezik mačke je prekriven velikim brojem sitnih

Danas uobičajena četka za kosu u suštini izgleda isto kao i ona od pre 500 godina, a češljevi izgledaju skoro isto kao i arheološke iskopine iz 8000 godina p.n.e. Kako sada stvari stoje, inspiracija za češljeve i četke nove generacije stiže sa neočekivane strane - od mačaka!

Kada je naučnica Aleksis Noel videla da njena mačka liže prekrivač od mikrofibera - i kada je morala da joj pomogne da otpetlja jezik od te tkanine - počela je da razmišlja o neobičnoj strukturi mačjih jezika. Kao što i sami znate, jezik mačke je prekriven sićušnim čvrstim "dlačicama". Ono što nismo znali je da se one podižu i rotiraju kako bi otpetljale dlaku!

Aleksis Neol je doktorantkinja mašinstva na univerzitetu Džordžia Tek (Georgia Tech), i radi u laboratoriji sa "brzim" kamerama koje mogu precizno da snime kako to mačka liže svoju dlaku. Pregledanje takvog slow motion video snimka je omogućilo naučnicima da prouče položaj i pomeranje "bodlji" na mačjem jeziku.

"One su poput čičak traka", kaže Aleksis. "Zapravo, one izgledaju kao male mačje kandže, ili ako gledate kandže bilo koje vrste sisara, izgledaju veoma slično, ali u minijaturnoj veličini. Te čvrste "kandže" na jeziku su slične jačine kao i naši nokti, i ugrađene u meko tkivo mačjeg jezika".

Dok mačke ližu svoju dlaku - a ponekada to rade i do 50% svog budnog vremena svakoga dana - one učvrste neke od mišića u jeziku, i bodlje se usprave, rotirajući kada nailaze na čvoriće."Usled svog jedinstvenog, oštrog i zakrivljenog oblika, one zapravo mogu prodreti u čvoriće, probiti ih i otpetljati ih". Tako nešto obična četka za kosu nije u stanju da uradi.

Pored toga, interesantno je i da se mačji jezik sam čisti. I dok uobičajena četka ili češalj skupljaju dlake pri svojoj osnovi, sa mačjeg jezika dlaka lako spada jer se "bodljice" priviju uz jezik.

Na prototipu četke za kosu sličnog dizajna, vi možete skinuti dlake jednim potezom prsta. (gornji video snimak)

Naučnici su koristili usporeni video snimak i jezik snimljen CT skenerom kako bi napravili 3D model bodljica, ugrađujući ih u silikonski supstrat koji liči na jezik. Sa ovim modelom, oni detaljnije testiraju kako mačji jezik funkcioniše.

"Vi možete replicirati ono što se zaista zbiva na površini mačjeg jezika i precizno menjati promenljive parametre", dodaje ova naučnica. "Na taj način mi ne zavisimo od mačke. Vi ne možete u stvarnosti narediti mački da radi nešto. Mačka radi ono što ona želi da radi."

Korišćenjem modela, tim istraživača počinje da radi na praktičnim primenama novog dizajna - od boljih četki za kosu i naprednih tehnika za čišćenje tepiha pa sve do novih unapređenja na polju primenjene robotike.

"Zamislimo da robot treba da uhvati površinu kamena. Ove bodljice će omogućiti robotu da se uhvati za te pukotine i povuče kamen sa značajnom silom".

Novi dizajn bi potencijalno mogao da pomogne i u čišćenju rana, nešto što mačke takođe rade dok ližu svoju dlaku.

Niko do sada nije ovako detaljno istraživao fiziku mačjih jezika. "Svi znaju da je mačji jezik grub, ali niko nije proučio kako struktura na njegovoj ovršini radi, šta ga čini tako grubim i tako efikasnim!".

Ekipa istraživača je podnela zahtev za patentiranje svojih rezultata, i planira da stvori nov proizvod baziran na ovom dizajnu.

Mačji jezik je prekriven velikim brojem sitnih

Za kraj, ostaje nam da se po ko zna koji put zahvalimo macama za sve što (svesno i nesvesno) čine za nas! :)

 

Izvor informacija: Fastcoexist.com

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121