Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zdravlje mačke / Toksoplazmoza mačaka je i zoonoza - bolest toplokrvnih životinja i ljudi
Saturday, 04 July 2015 08:43

Toksoplazmoza mačaka je i zoonoza - bolest toplokrvnih životinja i ljudi

  • Print

Oko ove bolesti se često mogu čuti netačne informacije. Šta je istina, za koga je najopasnija, kako se prenosi i kako se vrši preventiva od toksoplazmoze?

Uzročnik toksoplazmoze je jednoćelijski parazit, protozoa, Toxoplasma Gondii.

Od nje oboljevaju sve toplokrvne životinje (najčešće ovce, koze , svinje i glodari) i čovek, ali su mačke pravi domaćini ovih parazita, jer samo u mačijem organizmu toksoplazma završava svoj razvoj i izlučije se preko fecesa u spoljašnju sredinu.

Statistike kažu da je Toksoplazmom zaraženo od 30% do 50% ljudske i isto toliko mačije populacije na svetu.

Toksoplazmoza pod mikroskopom - protozoa Toxoplasma gondii

Načini prenošenja:
- Preko živog ili nedovoljno kuvanog ili pečenog mesa

- Preko neopranog voća i povrća kontaminiranog Toksoplazmom

- Unošenjem mačijeg izmeta prilikom čišćenja mačijih toaleta-posuda sa peskom, u dečijim igrlaštima sa peskom koja nisu zaštićeni od ulaska životinja

 - Preko posteljice sa majke na plod

Simptomi kod mačaka:
Postoje akutni i latentni oblik toksoplazmoze.

Prvi simptom kod akutnog oblika je povećana temperatura čak i preko 40C, koju prati loše raspoloženje, malaksalost, odsustvo apetita, bolovi u mišićima. Ubrzo se pojvljuju i  problemi sa disanjem, jer Toksoplazma izaziva upalu tonzila i promene na plućima. Zatim bivaju zahvaćeni organi za varenje i jetra, pa imamo povraćanje i dijareju, bol u stomaku i žuticu. Svi limfni čvorovi su uvećani. Na kraju se pojavljuje upala svih delova oka (mrežnjače, rožnjače i dužice) i nervni simptomi (nekontrolisani pokreti, grčevi, drhtanje, pa čak i delimična ili totalna paraliza mišića)

Kod latentnog oblika izostaju svi navedeni simptomi, mačka izgleda zdrava, ali je najčešće nosilac parazita i izlučujepovremeno njihova jaja u spoljašnju sredinu.

Toksoplazmoza pod mikroskopom - protozoa Toxoplasma gondii

Simptomi kod ljudi:
Kao i kod mačaka postoje akutni i latentni, ali i kožni oblik toksoplazmoze, kao i problemi u trudnoći sa mogućim pobačajem. Takođe postoje istraživanja koja dokazuju neurološke poremećaje i poremećaje u ponašanju kod osoba zaraženih toksoplazmom, koje su posledica adaptacije Toksoplazme gondii na život u ćelijama domaćina bez njihovog uništavanja.

Akutni oblik toksoplazmoze se može lako zameniti sa gripom, jer su prvi simptomi slični: povećana temperatura, bolovi i slabost muskulature, uvećani limfni čvorovi. Kod dece i osoba sa smanjenim imunitetom mogu se pojaviti upala oka i upala mozga (retinochoroiditis i encephalitis).

Simptomi prolaze posle primene antibiotika, a uvećani limfni čvorovi mogu se zadržati i do dva meseca.

Latentni oblik je karakterističan po odsustvu simptoma.

Kod trudnica koje imaju latentni oblik toksoplazmoze može doći do smrti ploda u prvoj polovini trudnoće, jer se parazit prenosi na bebu preko placente.

S obzirom da kod latentnog oblika toksoplazmoze nema simptoma (samim tim ni terapije), a parazit ipak pravi oštećenja u obliku cista u nervnim i mišićnim čelijama domaćina, u toku života se pojavljuju nervni simptomi i promene u ponašanju.

Istraživanja pokazuju da se kod osoba sa latentnom toksoplazmozom češće pojavljuju psihomotorni poremećaji (čak se dovodi u vezu i procenat saobraćajnih nezgoda sa pozitivnim nalazom na Toksoplazmu), Parkinsonova i Alchajmerova bolest, depresija, bipolarni poremećaj, pa čak i šizofrenija, zbog čega se možda i pojavio izraz "Crazy cat lady syndrome". Osobe sklone riziku su takođe često pozitivne na Toksoplazmu. Bez panike, pouzdani dokazi ne postoje, za sada se radi samo o statističkim podacima vezanim za korelaciju ovih neuroloških oboljenja sa prisustvom Toksoplazme u organizmu.

Sa druge strane, kod glodara (miševa i pacova) zaraženih Toksoplazmom dokazana je promena ponašanja u smislu smanjenog reagovanja na miris mokraće i tela mačaka i smanjene opreznosti prema prirodnim neprijateljima mačkama, kunama i lasicama izazvanim delovanjem ovih parazita u nekim strukturama mozga glodara.

Kožni oblik se manifestuje slično alergiji, crvenilom po koži u vidu urtike, rozeole i eritrema, manjih i većih crvenih pečata i tačkica na koži koje svrbe. Mikroskopskim pregledom ćelija promenjene kože može se videti jedan razvojni oblik Toksoplazme.

Dijagnoza se postavlja analizom krvi, fecesa i urina i specifičnim serološkim testovima. Analiza krvi će pokazati smanjen nivo leukocita, limfocita i neutrofila. Albumini će takođe biti smanjeni, a povećani će biti bilirubin i enzimi koji govore o funkciji jetrinih ćelija ALT, AST, gamaGT i ALP. Bilirubin i proteini se izlučuju preko urina, a u fecesu možemo nači jaja parazita. Serološkim testom ćemo potvrditi dijagnozu.

Terapija se sastoji od antibiotika i simptomatske terapije.  Od antibiotika se koriste sulfa preparati, Klindamicin i Spiramicin, a od simptomatske terapije infuzije, vitamini, sredstva za opuštanje mišića i za sniženje temperature.

Termička obrada mesa kao preventiva toksoplazmozeKako se zaštititi od toksoplazmoze?

Preventiva se sastoji od:

1. redovnog održavanja higijene

2. detaljnog pranja svežeg voća i povrća

3. termičke obrade mesa

4. izbegavanja dečijih igrališta sa peskom koja nisu obezbeđena od pristupa životinjama

5. testiranja kućnih mačaka na prisustvo toksoplazme, pogotovo ako izlaze napolje, i redovnog održavanja higijene posude sa peskom.

Posebnu pažnju na preventivu treba da obrate trudnice koje su u kontaktu sa mačkama, kod kojih je jedna od obaveznih mera i testiranje na toksoplazmozu.


Za vas o zdravlju mačaka piše:

Veterinarska ambulanta Pet Wellness EvaDVM Dragana Petković
V.A.Pet Wellness EVA
Pariske komune 27, Novi Beograd
011 2690118

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121