Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zanimljivosti / Bronzana mačka iz Starog Egipta prodata na aukciji za 52 hiljade funti!
Thursday, 19 February 2015 18:51

Bronzana mačka iz Starog Egipta prodata na aukciji za 52 hiljade funti!

  • Print

Bronzana statua mačke koju ju je jedna baka čuvala pored svog kamina je egipatsko umetničko delo staro 2500 godina!

Bronzana mačka iz Starog Egipta19. februara 2015. ova nedavno otkrivena figurica mačke prodata je na aukciji za višestruku cenu od početne - 52000 funti! Iako je ova suma daleko od male, i dalje nije uporediva sa rekordom iz 2013. godine kada je (dosta veća) egipatska figura mačke iz 300. godine p.n.e. prodata za čak 1.3 miliona funti!!!

Sve se desilo sasvim slučajno. Službenik aukcionarske kuće je u rutinskom popisu stvari iz stare kuće u Kornvolu (Cornwall, UK) pronašao statuu bronzane mačke koja pripada 26. dinastiji Starog Egipta. Istraživanje spleta okolnosti, ispostavilo se da je kuća u kojoj je pronađena statua preko jednog nekadašnjeg stanara povezana sa firmom koja je nakon smrti čuvenog arheologa Kartera čuvala njegove stvari.

Godinama je prelepa statua mačke sa upečatljivim zlatnim minđušama stajala u tom skromnom domu, i svi su mislili da je u pitanju jeftina kopija egipatske bronze. Nakon što je baka Dorin Lajdel (Liddel) preminula, njena porodica je pretpostavila da je u pitanju bezvredan predmet i zajedno sa mnogim drugim starim stvarima spremila i figuru mačke za otpad.

Srećom, stručnjaku za umetnička dela je pažnju privukla filigranski izrađena minđuša na bronzanoj mački, pa je detaljnije ispitao statuu i otkrio nešto o čemu je samo mogao sanjati. Kada je svoje otkriće saopštio porodici, oni su mu rekli da je Daglas, pokojni muž bake Dorin, svojevremeno radio za prestižnu aukcionarsku kuću Spink & Son i da je verovatno tim putem došao u posed ove statue.Figurica mačke ima visinu oko 20cm, i procenjuje se da je nastala oko 600 godine pre nove ere. Egipatska bronzana mačka je verovatno u Englesku dospela kao vlasništvo Hauarda Kartera (H. Carter) koji je 1922. godine otkrio grobnicu Tutankamona i time stekao svetsku slavu.

26. dinastiju je osnovao kralj Psamtik I, a u doba prosperiteta koje je usledilo, zabeležen je i porast obožavanja životinja kao bogova. Mačke su bile povezivane sa nežnom i zaštitnički nastrojenom boginjom Bastet. Stari Egipćani su verovali da je Bastet slušala molitve koje su upućene mačkama pa su tako mnoge mačke sahranjivane u njenim hramovima. U jednom periodu Starog Egipta, ubistvo mačke, čak i nenamerno, smatralo se teškim krivičnim delom.

Bogate porodice su oblačile svoje kućne mačke u skupocene tkanine ukrašene dragim kamenjem. Takođe, nakon smrti, mačke bi bile balsamovane i bili bi im ostavljeni pokloni u vidu mleka, miševa i pacova. Nihovu neverovatnu privrženost mačkama odlično ilustruje i činjenica da su mnogi vlasnici mačaka brijali svoje obrve kada bi mačka uginula. Oni bi tako bili u žalosti sve dok im obrve ne izrastu ponovo!

Ukrašene i okićene skupocenim nakitom, statue i figurice mačaka su često stavljane u grobnice kako bi pratile svoje vlasnike u zagrobnom životu.


Arheolog Hauard Karter koji je otkrio Tutankamonovu grobnicu
Arheolog za koga se pretpostavlja da je pronašao ovu bronzanu figuru - Hauard Karter prilikom otkrivanja grobnice Tutankamona. 1922.

Iskopavanje konzerviranje i transport pronađenih predmeta iz Tutankamonove grobnice je trajao čitavih 11 godina, praćeno pričama o navodnom prokletstvu koje donosi učestvovanje u tom poduhvatu. I danas traju mnogi sporovi oko prava na prisvajanje i iznošenje vrednih istorijskih i umetničkih dela iz nekada kolonizovanih zemalja...

Izvor vesti: BBC News

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121