Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Zanimljivosti / Dobro delo za 60 minuta
Friday, 31 January 2014 13:56

Dobro delo za 60 minuta

  • Print
Pomozite drugim macama da budu zdrave Pomozite drugim macama da budu zdrave www.fotostudio.rs

Šta svako može učiniti za napuštene životinje kako bi im pomogao da prežive hladnoću?

Za pravljenje zimskog skloništa za mačke je najbolje upotrebiti plastičnu cev velikog prečnika, staru korpu za veš, plastičnu ili metalnu kantu za otpatke i sl. Imperativ je da materijal bude vodonepropusan. Međutim, za pravljenje takve kućice potreban je alat i snaga i nešto novca. Ipak, iako vam fali nešto od navedenog - tu nije kraj, dovoljno je samo da imate dobru volju!

Evo predloga za pravljenje mačjeg skloništa koje može napraviti bukvalno svako, bez praktično ikakvog alata i potpuno besplatno. Sve što vam treba verovatno već imate u kući, podrumu ili tavanu. Potrebne su vam makaze, lepljiva traka (selotejp), metar ili lenjir, dve kartonske kutije srednje veličine, velike plastične kese ili komad PVC folije (1x1m), stare novine, komad gipsane ploče ili neke slične materije (~50x50cm) i komad linoleuma ili sličnog materijala. Galerija sa fotografijama skoro svih faza ove "izgradnje" se nalazi na dnu teksta.

Izmerite bočne stranice i osnovu kartonske kutije koja će biti kućica. Zatim isecite po tim dimenzijama komade kartona od druge kutije. Ovi komadi će služiti kao dupli zid unutar kućice. Između spoljnog sloja kartona i dodatnog unutrašnjeg stavićemo par slojeva novina. Ovako izolovana kućica naravno neće pružati bilo šta sem osnovnog skloništa ali zapamtite da kada sneg i led prekriju sve, mnogo životinje nemaju ni to.
U takvim situacijama njima je najvažnije da se imaju gde sakriti od vetra i vode.

Šta je sve potrebno za pravljenje zimskog skloništa za mačku

Na dno kutije pre svega stavite veliku kesu koja će delimično prekrivati i bokove kutije. Ovim ćete sprečiti prodor vlage u unutrašnje slojeve ako spoljna zaštita zakaže.

Zatim na dno ređajte gipsanu ploču ili sličan materijal debljine bar 1cm pa sloj novina i zatim još jedan sloj kartona. Kao što se preporučuje slojevito oblačenje kada je hladno, tako je i za izolaciju što bolje da se sastoji iz više slojeva.

Nakon ovoga pređite na spoljnu zaštitu kutije od kiše i snega. Idealno je ako imate komad PVC plastike koji po dimenzijama sto više prelazi osnovu kutije. Kada budete nabavljali kartonske kutije, u svojoj lokalnoj prodavnici možete tražiti i takav komad plastike koja se koristi kao omot za mnoge ambalaže, gajbice itd. Alternativa su najobičnije plastične kese koje mogu obaviti isti posao samo će njihovo lepljenje trajati nešto duže.

Zalepite lepljivom trakom jednu stranu PVC plastike za bok kutije, zategnite PVC na suprotnu stranu i zatim zalepite drugi kraj za suprotni bok kutije. Preostale stranice PVC savijajte kao da pakujete nekome poklon. Kada ovo uradite, na sličan način oblepite i gornji deo kutije. Ako se pitate kako, samo imajte u vidu da je važno da plastika/kese ne dozvoljavaju kiši ili snegu da pada na karton. Improvizujte slobodno!

Kada ste dobro izlepili kutiju, možete preći na bušenje rupe za ulazak i izlazak. Otvor neka bude kvadrat dimenzija 12x12cm. Ulaz treba da bude uz jednu ivicu kutije ali da ne dodiruje ivicu kako ne bi oslabio čvrstinu same kutije. Zašto otvor ne treba da bude na sredini? Kada duva vetar, otvor uz ivicu će omogućti životinji da se sakrije na suprotnoj strani :)  Takođe, otvor treba da bude 5-10cm odmaknut od donje ivice kutije zbog izolacije i prostirke koja će biti unutra.


Veličina odgovara

Kada isečete rupu, dobićete prilično neuredan prolaz zbog dva sloja kartona i novina koje su između. Stisnite i dobro ove ivice lepljivom trakom. Višestruko!

Sada već možete zatvoriti kutiju i izlepiti njene preklopljene stranice kako vetar ne bi mogao da prolazi bilo gde na gornjoj strani. Nakon toga preko kutije možete staviti još neki element izolacije ali je najbolje da to bude veći komad linoleuma ili drugog materijala koji ne upija vodu a koji će direktnu kišu ili sneg sprečavati da padnu na kutiju.

U kutiju stavite kao prostirku neki stari džemper, od vune ili meke "čupave" sintetike koja najbolje greje.

I pored svega navedenog, najbolje je da sklonište postavite u neku zaklonjenu poziciju, najbolje ispod nekog stola ili nadstrešnice ali ako nema ničega boljeg, ispod grmlja ili krošnje većeg drveta. Mačke vole da imaju dobar pregled situacije ali ne i da budu na otvorenom prostoru. Uvek će pre izabrati lošije sklonište u nekom budžaku nego bolje na prometnom ili bučnom mestu. Ispred skloništa (ne unutra!) ostavite činijicu sa hranom, a ukoliko već imate naviku da ostavljate hranu životinjama u svom kraju, idealno je da sklonište za mace bude upravo na tom mestu (sem ako psi nemaju običaj da dolaze baš tu).

Lokacija skloništa  je jako važna

Sve ja prilika da pošto čitate ovaj tekst većinu ovoga već znate :)

Kako god okrenemo, za utrošeno vreme (bez fotografisanja) ~60 minuta i cenu materijala od 0 dinara napravićete nešto što vredi mnogo mnogo više :)

Pa, šta čekate?

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121