Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Nega i vaspitanje mačke / Zanimljivosti / Zašto su mačke izbirljive po pitanju hrane?
Saturday, 23 July 2016 08:05

Zašto su mačke izbirljive po pitanju hrane?

  • Print

Mačke su evoluirale tako da biraju hranu sa određenim odnosom proteina i masti.

Ako vaša maca okrene njušku od posude sa hranom koju ste joj ponudili, nemojte to primati k` srcu. Vaša naizgled razmažena mačka može da okrivi evoluciju za svoju izbirljivost. 

Aroma, ukus i tekstura hrane su mački manje važni od sastava - pokazuje novo istraživanje koje rasvetljava ne samo hirovito ponašanje mačaka već i to od čega najviše zavisi njihov izbor hrane.

Prema novim istraživanjima, mačke imaju potrebu da jedu hranu sa odnosom proteina i masti 1:4. Ovo znači 50:50 u pogledu procenata energije koja se dobija iz proteina i masti, navode autori studije objavljene u naučnom biltenu Royal Society Open Science.

Štaviše, "mačke mogu ispoljavati neofobiju" vođa projekta Adrian Hjuson-Hjuz (Hewson-Hughes) kaže za Discovery News. "To znači da nerado probaju novu ili drugačiju hranu od svoje uobičajene, pa ih to nakada čini previše izbirljivim."

Prethodna istraživanja su otkrila da mačke i kune (vizoni) imaju skoro iste potrebe i slabosti po pitanju hrane. Obe vrste su hiperkarnivore, jer su u evoluirale tako da im je prirodi ishrana sastavljenu skoro samo od mesa, nasuprot psima koji su svaštojedi. U divljini, isprobavanje novih vrsta hrane može dovesti do stomačnih problema ili još težih posledica, što neofobiju čini važnim čuvarem života van bezbednih kućnih uslova.

Mačke su izbirljive po pitanju hrane

Kako bi istražili faktore koji utiču na izbor hrane kod mačaka, Hjuson-Hjuz, iskusni naučnik u istraživačkom timu instituta Waltham Center for Pet Nutrition i njegove kolege su sprovele brojne eksperimente.

Prvo su mačkama, mužjacima i ženkama, dali tri vrste mokre hrane sa različitim dodatim ukusima: zečetina, riba i pomorandža. Hrane su imale sličan odnos proteina i masti. Mačke su najviše birale ribu pa zečetinu dok je hrana sa ukusom pomorandže bila na dalekom poslednjem mestu.

Drugi eksperimenti su smišljeni sa ciljem da razdvoje uticaj ukusa i arome od hranljivosti kao faktora mačjeg izbora.

"Mačke su u početku birale hranu prema tome koji ukus vole, ali nakon što su 'naučile' (zahvaljujući prethodnoj konzumaciji) hranljivi sastav određene hrane, mačke bi birale hranu kako bi distigle ciljni balans proteina i masti, bez obzira na dodati ukus!" kaže Hjuson-Hjuz.

Rezultat je da su neke mačke zapravo jele više hrane sa ukusom pomorandže, koja je imala potreban odnos proteina i masti, nego hrane sa ukusom ribe i zečetine koje nisu imale tako precizan odnos ovih sastojaka.

Na koji način mačke procenjuju ovaj odnos tj. sastav hrane je za sada potpuna nepoznanica.

Marta Klajn (Cline), veterinarka specijalizovana za kliničku ishranu u bolnici Red Bank Veterinary Hospital, je nedavno analizirala navike vlasnika po pitanju hranjenja njihovih mačaka za knjigu "Interna medicina mačaka", namenjenu veterinarskim stručnjacima. U njoj ona navodi da mačke možda ne dobijaju dovoljno proteina u svojoj ishrani, prema važećim savetima regulatornog tela za ovu oblast u Sjedinjenim Državama (National Research Council and Association of American Feed Control).

Ishrana mačaka

"Proteinske potrebe odraslih mačaka za održavanje idealne telesne težine su sada veće nego što se mislilo", navodi autorka, koja objašnjava da su mačke kojima je davana visokoproteinska hrana tokom 2 meseca zadržale idealnu telesnu težinu, dok  mačke koje su dobijale hranu sa umerenom ili nižom količinom proteina nisu imale tako dobre rezultate.

Ipak, druga istraživanja pokazuju da domaće mačke mogu osetiti gorčinu na molekularnom nivou, što im omogućava da procene sastav hrane sa neverovatnom preciznošću. Ovo može dalje objasniti zašto mačke često okreću nos od nekih hrana i lekova.

Što se tiče odgovora na pitanje zašto mačke vole poslastice prepune ugljenih hidrata, odgovor može biti da su, kao kod "brze hrane" kod ljudi, u pitanju kratkotrajna privlačnost, uslovljavanje ili čak dokolica. Hjuson-Hjuz je rekao da poslastice nisu štetne za mačke dok god ne zauzimaju više od 10% dnevnih energetskih potreba mačke.

I dok mačju hranu sa ukusom pomorandže ne možemo očekivati u prodavnicama u dogledno vreme, nova istraživanja otvaraju puteve za različite formulacije hrane sa potrebnim odnosom proteina i masti.

"Pre svega, idealna hrana za mačke treba da obezbedi kompletnu i izbalansiranu ishranu - obezbeđujući sve hranljive sastojke uključujući vitamine, minerale i makroelemente za održavanje zdravlja vaše mačke", dodaje Hjuz.

"Savršena hrana za mačke treba da ima odgovarajući odnos proteina i masti, u skladu sa rezultatima ovog istraživanja, a takođe treba da bude privlačna mačkama po pitanju ukusa, arome i teksture. Mi i dalje imamo dosta toga da naučimo pre nego budemo u prilici da razjasnimo sve faktore koji utiču na odabir hrane kod mačke."

Izvor: Discovery News

 


 

Royal Canin hrana za mačke

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121