Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Nega i vaspitanje mačke / Ishrana / Zašto ljubimcima treba davati hranu prema uzrastu?
Friday, 25 December 2015 08:40

Zašto ljubimcima treba davati hranu prema uzrastu?

  • Print

Pufnasta, debela mačka nije zdrava mačka. Borite se znajem protiv opasnih stereotipa!

Epidemija gojaznosti
Prekomerna težina je odličan primer. Kao i kod ljudi, gojaznost je dostigla razmere epidemije: Procenjuje se da preko 50% pasa i mačaka kućnih ljubimaca ima višak kilograma ili su gojazni (istraživanje je vršeno u S.A.D. i EU, ali uz minimalna odstupanja važi za našu zemlju). Uopšteno govoreći, smatra se da psi i mačke koji imaju 10-19% veću težinu od idealne imaju višak kilograma. Životinje koje imaju 20 i više procenata veću težinu od idealne smatraju se gojaznima. Iako nažalost nekim ljudima to izgleda simpatično i "slatko", činjenica je da gojaznost nije samo vizuelno stanje. Ona može imati ozbiljne zdravstvene posledice na naše ljubimce, potencijalno doprinoseći artritisu, šećernoj bolesti, visokom pritisku, kanceru, kožnim oboljenjima, otkazivanju bubrega, srčanim i respiratornim problemima, kao i kraćem životnom veku. Gojaznost loše utiče na kvalitet života kućnog ljubimca i skraćuje očekivani životni vek. Kod mačaka, stručnjaci procenjuju da bi 31% slučajeva dijabetesa i čak 34% ukočenosti, slabe pokretljivosti i oticanja zglobova bilo eliminisano samo kada bi mačke imale normalnu težinu. Istraživanja ukazuju da je pseći životni vek duži u proseku dve godine kada se održava idealna telesna težina.

Kako hrana prilagođena starosti i načinu života može pomoći?
Da li je vaša mačka debela ili u riziku da postane debela? Kako bi ovo utvrdili, zatražite od vašeg veterinara da pregleda vašu ljubimicu i da vas informiše o potencijalnim faktorima rizika poput rase, životnog doba, smanjene fizičke aktivnosti, vrste hrane, načina hranjenja i toga da li je životinja sterilisana ili kastrirana.

Iznenađuje vas ova poslednja stavka? Iako su sterilizacija i kastracija ključni u kontrolisanju populacije i korisni za druge zdravstvene faktore, izmenjen nivo hormona u organizmu može smanjiti stepen aktivnosti mačke i njene energetske potrebe. Iz tog razloga potrebno je da vašem sterilisanom kućnom ljubimcu prilagodite ishranu. Ukoliko svojoj mački nakon sterilizacije ne smanjite unos kalorija ili ne povećate fizičku aktivnost, telesna težina i mast u telu će se povećati i dovesti do životinje sa povećanom težinom ili gojaznošću.

Nivo aktivnosti je važan faktor prilikom izbora hrane za mačku

Drugi faktor rizika koji vas možda čudi je "način davanja hrane" mački. Rizičan pristup je ostavljanje neograničene količine hrane koja je uvek dostupna mački, da je sama uzima po volji (ad libitum). Ovo znači uvek pune činije, što mački daje mogućnost da jede kada god može i koliko god može. Mnogi brižni vlasnici hrane svoje mačke i pse neograničenom količinom visokokvalitetne, energetski jake hrane, ili zbog toga što ne znaju koja je idealna količina ili su previše zauzeti da se bave time. Ako ćemo pravo, nama su ljubimci deo porodice, i mi prosto uživamo u tome da ih "častimo" ukusnim zalogajima. U stvarnosti, kraća igra ili šetnja bi bili i prijatniji i zdraviji, kako za kućne ljubimce tako i za vlasnike.

Srećna okolnost kod problema sa gojaznošću mačaka i pasa leži u činjenici da je to najlakše i najefikasnije rešiv uzrok bolesti i smrti. Dva glavna uzročnika gojaznosti - prekomerna količina hrane i nedovoljna fizička aktivnost se mogu preokrenuti. Vaš veterinar u tome može mnogo pomoći. Razgovarajte sa svojim veterinarom o kontroli težine i prevenciji gojaznosti. On će vas posavetovati kako da koristite hranu prilagođenu starosti i načinu života da bi se smanjio unos kalorija, smanjio rizik od debljanja i povećala šansa za dobro zdravlje. Opremljeni potrebnim znanjem - i svesni faktora koji dovode do pojave prekomerne težine - bićete u stanju da svojoj mački dajete odgovarajuću hranu te da joj obezbedite potrebnu fizičku aktivnost. Potencijalni dobri rezultati - kvalitetniji i duži život - su svakako vredni truda.

Kako za ljude, tako i za životinje, ishrana i dobro (ili loše) zdravlje su neodvojivi. Profesionalci u humanoj i veterinarskoj medicini su istraživali vezu zdravlja i ishrane preko 40 godina i prepoznali da ono što jedemo i količina koju unosimo može imati važnu ulogu u zdravstvenim problemima poput hipertenzije, gojaznosti, šećerne bolesti i kancera. Logično, oni preporučuju da smanjimo unos kalorija i određenih vrsta hrane kako bi smanjili rizik od oboljenja i poboljšali naš kvalitet života. Za većinu mačaka i pasa, zdrava ishrana je prilagođena njihovoj starosti i načinu života.

Šta je ishrana prilagođena uzrastu i načinu života?
Davanje hrane koja je pripremljena da podmiri potrebe kućnog ljubimca u određenom dobu života ili fiziološkom stanju - poput onih koje su pripremljene za održavanje organizma (osnovna hrana koja održava zdravlje), reprodukciju, rast ili za starije životinje - se naziva ishranom prema dobu života. Sa druge strane, Lifestyle Nutrition, ili hrana za određeni način života, uzima u obzir fiziološke potrebe mačaka ili pasa prema njihovom životnom stilu, popur radnih/aktivnih ili kućnih/pasivnih.

I hrana za određena životna doba i hrana za određeni način života prepoznaju postojanje optimalnog sadržaja hranljivih materija za kućne ljubimce. Vaš cilj je da obezbedite ishranu pripremljenu da podmiri individualne potrebe vašeg ljubimca prema starosti i načinu života, pri čemu ćete ga održavati na idealnoj težini.

Ovakav pristup je u skladu sa generalnim ciljevima nutricionizma: ishrana za najbolje moguće zdravlje, sposobnosti i dugovečnost. Ovo je ključno za ishranu prilagođenu životnom dobu i preventivnu medicinu.

Nivo aktivnosti je važan faktor prilikom izbora hrane za mačku

Iz svega navedenog sledi da univerzalna hrana, pripremljena za sva životna doba, sadrži količinu kalorija i ostalih sastojaka koji podmiruju najveću biološku potrebu životinje (najčešće rast ili reprodukcija). Drugim rečima, kada odrasla ili starija mačka dobija univerzalnu hranu, ona najverovatnije unosi više hranljivih sastojaka i kalorija nego što je to potrebno organizmu koji se manje kreće. Davanje hrane koja je bogatija (ili siromašnija) od potrebne količine hranljivih materija može dovesti do gojaznosti ili neuhranjenosti, slabosti i lošijeg zdravstvenog stanja.

Iako neki ljudi smatraju da je buckasta maca neodoljiva jer ih asocira na lagodan život, prekomerna težina ima ozbiljne posledice po zdravlje kućnih ljubimaca.

Dakle, šta vaša mačka treba da jede? Odgovor možete potražiti od svog veterinara. On će proceniti težinu, zdravstveno stanje i stepen aktivnosti vaše mačke i preporučiti hranu (i njenu količinu) koja najbolje odgovara vašoj ljubimici. Savetovanje sa stručnjakom najbolje da se odigra pre nego dođe do zdravstvenih problema. Takođe, posebne potrebe u ishrani povezane sa rasom, starošću i fiziološkim stanjem se uzimaju u obzir prilikom određivanja načina smanjivanja rizičnih faktora - što dovodi do specifičnih preporuka u ishrani.

 


 

Feline Health Nutrition program kompanije Royal Canin obuhvata hrane prilagođene svakom uzrastu i načinu života mačke.

Hrana za mačke Royal Canin prilagođena uzrastu i načinu života svake mačke

 

Izvor podataka:
Vetstreet.com

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121