Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Ishrana mačke / Zdravlje / Mačka i izbacivanje progutane dlake
Wednesday, 30 July 2014 15:22

Mačka i izbacivanje progutane dlake

  • Print

Da li je normalno da mačka povraća dlaku?

Većina vlasnika i ljubitelja mačaka manje ili više redovno prisustvuje ovom prilično mučnom prizoru grčenja i kašljanja koji se završava povraćanjem.

Zašto neke mačke ovo često rade, šta je uzrok, i najvažnije - kako im mi kao odgovorni vlasnici možemo pomoći?

Sem spavanja, mačke dobar deo dana provode negujući i čisteći, tj. ližući svoju dlaku. Tim putem one usput unose i male količine dlake u svoje organe za varenje. Kako dlake ne mogu da se svare u želucu i crevima mačke, one se u idealnim uslovima izbacuju iz tela putem izmeta.

Jedna od pogrešnih verovanja je da dugodlake mačke češće pate od problema sa progutanom dlakom. Kako pokazuju novija istraživanja, kratka i oštra dlaka je podjednako opasna ili čak opasnija, jer se češće zabada u "zidove" organa za varenje i tako započinje stvaranje loptica dlake.

Sveža trava za mačke

Faktori koji posredno najviše utiču na stvaranje loptica progutane dlake su hrana i kretanje. Ishrana bogatija biljnim vlaknima pomaže transport hrane u organima za varenje, i time posredno olakšava izbacivanje dlake koju je mačka progutala. Manjak fizičkih aktivnosti, karakterističan za kućne mačke, ima za posledicu da se mačke više vremena u toku dana ulepšavaju, nesvesno gutajući svoju dlaku u tom procesu. Mačke koje žive u zatvorenom prostoru se takođe više linjaju (praktično tokom cele godine), što takođe doprinosi količini progutane dlake.

Kada je u pitanju sklonost mačaka ka grickanju trave, tu opet imamo još jednu naučno ne sasvim rasvetljenu pojavu. Naime, nije sa sigurnošću utvrđeno da li mačke travu jedu kako bi izazvale povraćanje (izbacivanje dlaka), olakšale varenje i izbacivanje trave putem stolice, i/ili zbog hranljivih sastojaka koji se nalaze u samoj travi. U svakom slučaju, pošto nije štetna, mačkama treba obezbediti svežu travu ako ne svakodnevno, a onda bar povremeno.

Royal Canin Intense Hairball 34Kako mačkama olakšati izbacivanje progutane dlake?
U današnje vreme nema potrebe za "narodnim lekovima" koje možete čuti, a koji obuhvataju davanje mački suncokretovog, maslinovog ili ricinusovog ulja, ili putera. Iako te supstance nisu otrovne, one će značajno poremetiti proces varenja, i najverovatnije izazvati dijareju, koja za posledicu može imati dehidraciju itd.

Ozbiljne kompanije hranu za kućne ljubimce proizvode prema rezultatima naučnih istraživanja i prema potrebama životinja. Royal Canin je tako došao do veoma efikasne formule koja je sastavni deo određenih vrsta hrane. Kompletne hrane za mačke kojima je sastav posebno prilagođen da olakša izbacivanje progutanih dlaka (putem stolice) obuhvataju sledeće artikle: Royal Canin Indoor Intense Hairball 34, Oral Sensitive 30, Indoor Beauty 35, Indoor Adult 27, Persian Adult.

Navedene vrste Royal Canin hrane za mačke sadrže kompleks biljnih vlakana koji pomaže transport hrane, seme bokvice koje pravi želatinastu masu (takođe olakšava transport hrane) i u sadejstvu sa uljem inćuna pomažu i olakšavaju izbacivanje progutanih dlaka normalnim putem, preko stolice, a ne povraćanjem.

Takođe, svojoj mački možete uz redovnu ishranu davati i dodatke/poslastice koje su pripremljene baš radi izbacivanja progutane dlake putem stolice. Naglašavamo izbacivanje putem stolice kao normalan način izbacivanja dlaka, jer povraćanje ne spada u normalan proces već je posledica neke smetnje.

Gimpet Malt Kiss su poslastice u obliku poljubaca, a postoje i paste Gimpet Malt-Soft Paste i Gimpet Malt-Soft Paste Extra. Ovi dodaci ishrani koriste blagotvorno dejstvo nekoliko vrsta biljnih vlakana u kombinaciji sa biljnim uljem kako bi pomogle izbacivanje progutane dlake.

Kako smanjiti količinu dlake koju mačke nesvesno unose?
Jedino što možete učiniti da smanjite količinu mrtve dlake je da svoju mačku redovno češljate ili četkate, zavisno od dužine njene dlake.

Da li izbacivanje dlaka povraćanjem može biti opasno za mačku?
Povraćanje (a ne iskašljavanje, pošto se dlake ne talože u plućima) nije opasno, ali može biti pokazatelj nekog drugog zdravstvenog problema. Ukoliko mačka jede hranu za kućne mačke koja u sebi sadrži sastojke za izbacivanje dlaka i redovno povraća (više puta mesečno), korisno je proveriti da li je u pitanju nešto drugo.

Kašljanje kojim mačka inače pokušava da izazove povraćanje, u drugoj situaciji može da bude pokazatelj respiratorne ili druge opasne bolesti. U svakom slučaju, produženo i često povraćanje ili kašalj su ozbiljan znak za posetu veterinaru koji će utvrditi o čemu je reč.


Na koji način vaša mačka izbacuje progutanu dlaku?

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121