Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home / O mačkama / Intervjui / Nega i vaspitanje / Šta kada mački dosade njene igračke?
Sunday, 08 July 2018 11:53

Šta kada mački dosade njene igračke?

 • Print

Kao i obično, najbolje je sprečiti da do toga uopšte dođe. Nije teško!

 

Ukoliko se pitate zašto mačkama dosadi čak i veliki broj igračaka, pođite od sebe. Da li vam se dešava da i pored preko 100 kanala na TV ne biste gledali nijedan?

Mačkama se dešava slično kada imaju hrpu igračaka ali ih nijedna ne interesuje. Pored tolikog velikog izbora koji je stalno dostupan, mačke postaju nezainteresovane i sve im brzo dosadi. Kada mačka živi samo u kući/stanu, održavanje njene fizičke i psihičke aktivnosti je lakše u teoriji nego u praksi. I veliki pet shop-ovi nude zapravo ograničen broj različitih igračaka. I kada su u pitanju prepuni rafovi, u većini slučajeva su to samo različite boje i veličine, ali je princip igračaka jako sličan i svodi se uglavnom na manji broj različitih. Mačke počnu da se dosađuju i pored pune kutije igračaka koje je brižni vlasnik vremenom nakupio. Toliko mnoštvo vremenom za mačku postane samo deo enterijera, pozadina koju smatraju normalnom, i potpuno nezanimljivom. Kao i ljudi, mačke takođe vole novotarije, da istražuju, da osete novi miris, da pojure novu igračku...

Mozgalica sa hranom za mačke
Improvizovano "saće" u kome ćete mački sakriti granule i pružiti joj odličnu zanimaciju

Poput drugih životinja mačke uče iz novih iskustava što im u prirodi pruža šansu za opstanak. Učenje je otkrivanje novih načina za igru sa starom igračkom i upoznavanje načina za igru sa novom igračkom. Igra stimuliše nervni sistem mačke i održava zdravu kondiciju njihovog tela ali i mozga. Mačke koje imaju ovaj kvalitet života će biti dugovečnije. Sa druge strane one koje su okružene jednim te istim predmetima će gubiti interesovanje i dosađivati se. Dakle, nije dovoljno samo imati pregršt igračaka!

Ono što možete učiniti je da ne držite sve igračke stalno dostupne mački, već da ih "rotirate". Jednostavno, prvo jedne igračke sklanjajte dok su druge dostupne, pa im zamenite mesta nakon mesec-dva. Kada budete izvadili iz ormara te stare, posle nekog vremena mačkama će one delovati mnogo zanimljivije.

Reorganizaciju započnite bacanjem igračaka koje su propale ili vašu mačku u suštini nikad nisu ni interesovale. Dokupite ili napravite par novih igračaka.

Kartonske kutije za mačke
Kartonske kutije za sakrivanje i leteći plišani miševi! :)))

Zatim ih kategorizujte, da mački istovremeno budu dostupne igračka sa kojom se interaktivno igra (u kojoj učestvuje i čovek), zatim igračka sa kojom se mačka sama igra i neka u kojoj miris tj. njuh mačke ima ulogu (npr. igračke/hranilice za skrivanje hrane).

Na određeno vreme rotirajte sklonjene igračke sa onima koje su maci dostupne. Omiljene mačkine igračke joj nemojte sklanjati sve dok ne primetite da joj opada interesovanje.

Mačka u kajaku Cat in a kayak
Nepoznati predmeti za istraživanje su ono što mačke obožavaju - u ovom slučaju Kem sedi u kajaku! :)))

Dopunjujte svoju kolekciju mačjih igračaka kupovinom ili pravljenjem. Budite kreativni, improvizujte. Kombinujte materijale i mirise, mačja trava će pretvoriti najobičniju podvezanu čarapu u sate i sate zanimacije za vašu ljubimicu.

Poenta cele priče je da našim mačkama, koje radi bezbednosti žive u kući, pružimo interesantan, sadržajan i kvalitetan život.

Sledeći put kada budete imali osećaj da nemate šta da obučete ili vam se ne bude gledao nijedan od 150 TV kanala koje imate na raspolaganju - setite se svoje ljubimice. Smislite nove zanimacije i igračke za svoju mačku i provodite više vremena u igri sa njom. To će biti korisno ne samo za njih već i za vas!

Rekli su o mačkama...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Kada mački nešto narediš, ona tu naredbu prosledi svom repu.

Kineska izreka

Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu.

Martin Buxbaum, teatrolog

Mačka ima apsolutnu emocionalnu iskrenost: ljudska bića, iz jednog ili drugog razloga, mogu kriti svoja osećanja, ali mačka to ne čini.

Ernst Hemingvej, pisac

Pročitavši je, spustila sam knjigu Značenje Zen budizma i videla kako se moja mačka smeši svom krznu dok ga nežno liže svojimi hrapavim ružičastim jezikom. Rekoh joj:" Mačko, rado bih ti dala ovu knjigu ali ti si je izgleda već pročitala." Ona podiže glavu i uputi mi dug pogled. "Ne budi smešna", prede ona, "ja sam je napisala."

Dilys Laing, književnica

Kada bi životinje mogle da govore, pas bi bio nepromišljeni galamdžija; ali bi mačka imala taj dragocen dar da nikada ne izgovori previše.

Mark Tven, pisac

Izučavao sam mnoge filozofe i mnoge mačke. Mačja mudrost je beskrajno nadmoćna.

Hippolyte Taine, francuski istoričar

Ljubitelji i vlasnici mačaka su rezlikuju po tome što najčešće nisu konformisti. Kako bi i bili kada mačke upravljaju njihovim životima?

Louis J. Camuti, veterinar

U mačjim očima, sve stvari pripadaju mački.

Engleska izreka

Oprezan sam kao i mačka koja bi da ukrade hranu.

Viljem Šekspir, pisac

Mačke postoje kako bi opovrgle dogmu kako je sve stvoreno da bi služilo čoveku.

Paul Gray, umetnik

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

 • +381 63 273 121