Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Saturday, 19 October 2013 10:29

Hipertenzija mačaka

  • Print
Hipertenzija mačaka Hipertenzija mačaka

Hipertenzija je medicinski izraz za povišeni krvni pritisak.

Kod ljudi, povišeni krvni pritisak je izazvan različitim uzrocima ali najčešći uzrok je stresan životni stil.
Kod mačaka povišeni krvni pritisak je jedan od bitnih simptoma pri otkrivanju bolesti, ali stres kao kod ljudi ne igra veliku ulogu. Ali zato poremećaj funkcije bubrega i štitne žlezde, kao i srčana oboljenja su poznata kao uzroci povišenog krvnog pritiska kod mačaka.

Koji su znaci povišenog pritiska?
Kod mačje hipertenzije postoje vizuelni klinički znaci, kao proširene zenice koje se ne skupljaju pri izloženosti svetlu, pojava krvi u očnoj komori, kao i slepilo.

Takva mačka je nespretna ili naleti na neku prepreku npr. deo nameštaja ili slično.

Ponekad sumnja na hipertenziju se postavlja kada se čuju srčani šumovi ili se utvrde simptomi problema funkcionisanja bubrega, kao i kod nedovoljno unosa tečnosti i kod problema sa uriniranjem.


Slika desno: zenice koje se ne skupljaju na ja;oj svetlosti mogu biti simptom hipertenzije


Šta su uzroci povišenog pritiska?
Oštećenje bubrega i hipertireoidizam su identifikovani kao dva najčešća predisponirajuća faktora za hipertenzijuu mačaka. U manjem obimu može to biti i neko srčano oboljenje.

Bolesti bubrega
Postoje više mišljenja zašto poremećaj funkcije bubrega izaziva hiprtenziju kod mačaka. Jedna od teorija je da rizik od problema sa funkcijom bubrega se povećava sa starošću jedinke, jer i bubrezi podležu procesu starenja šat uključuje laganu akumlaciju ožiljnog tkiva. Tako vremenom bubrezi se smanjuju. Kad se organ smanji, teže mu je da profiltrira istu količinu krvi kao i ranije.Hipertireoidizam
Tireoida ili štitna žlezda je smeštena na vratu i igra vrlo bitnu ulogu u regulaciji metabolizma. Karakteristika ove bolesti je povećana proizvodnja hormona štitne žlezde i na taj način se remete metabolički procesi u organizmu. Ovo je isto bolest starijih mačaka. Obično dolazi do uvećanja štitne žlezde, pretežno benignog karaktera su promene.

Ova bolest ima efekat na više organskih sistema u organizmu, uključujući i srce. Srce je dodatno stimulisanoda pumpa brže krv, šta dovodi do uvećanja srca ( cardiomegalia ) i poremećaja cirkulacije.


[tekst se nastavlja ispod banner-a]

MarketingKako se dijagnostikuje hipertenzija?
Sumnja se postavlja kod svake starije mačke koja ima problem sa bubrezima ili sa štitmom žlezdom. Naglo nastajanje slepila daje razlog za postavljanje sumnje. Isto ako je prisutan srčani šum, ili zdravstveni problem povezan sa poremećajem rada bubrega treba obratiti pažnju na krvni pritisak.

Merenje krvnog pritiska se radi sa aparatom za merenje krvnog pritiska gde je manžetna prilagođena obimu noge životinji.


Kako se tretira hipertenzija?
Ima nekoliko lekova koji su na raspolaganju za ovaj problem. Jedan od bitnih činilaca je da lek može lako da se daje i da nije problem da se nađe i da može da se izdozira za tu telesnu težinu.Slika levo: pravovremeni veterinarski pregled je od velike važnosti


Koja je prognoza?
Prognoza zavisi od uzroka. Zato je vrlo bitno postaviti tačnu dijagnozu da bi se mogao ukloniti uzrok povišenom krvnom pritisku. Hipertireoidizam je lečiv, ali hipertrofična kardiomiopatija ili starosna insuficijencija bubrega je neizlečiva. Ali i ova zadnja dva zdravstvena problema mogu uspešno da se kontrolišu. Ipak, morate biti svesni da je u ovom slučaju Vaša mačka hroničan bolesnik i da su redovne kontrole kod veterinara njena jedina šansa za iole normalan život.

Sa poštovanjem,
Klara Ćurčin, dr vet. med.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121