Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Thursday, 09 February 2012 06:28

Kandže mačke

  • Print
All rights reserved by wilddogdesignflickr All rights reserved by wilddogdesignflickr http://www.flickr.com/photos/wilddogdesign/5138838177/in/photostream/

Definišuća osobina naših omiljenih predatora.

Mačke svoje nokte koriste za penjanje, održavanje na podlozi, za obeležavanje teritorije, za napad i odbranu,  zatrpavanje peska  itd.  Grebanje namestaja nije mačija pakost ili teranje inata, već  osnovna potreba da skinu orozale, mrtve delove nokta, obeleže svoj teren, zatrpaju pesak kao i da se protegnu “viseći” na kandzama prednjih nogu.

U ovom tekstu ćemo se baviti i analizom nehumane hirurške intervencije koja trajno uklanja kandže mačke. 

Namestaj kao kolateralna šteta
Kada malo, slatko male poraste  i pocepa kožni trosed ili stilsku garnituru, neki vlasnici to doživljavaju kao uvredu, i besni dolaze kod veterinara sa zahtevom da se trajno uklone nokti, ne razmišljajući šta ta hirurška intervencija u stvari podrazumeva.

Declawing (od claw - kandža)  je engleski  termin koji se koristi za hirurški postupak trajnog uklanjanja kandži  kod mačaka.
Ova nehumana hirurška intervencija koja zauvek osakaćuje mačku

Trajno uklanjanje kandži nije seckanje noktića!!!

Mačji nokti su srasli sa trećom falangom, tj trećom koščicom prsta, i da bi ih uklonio hirurg pravi rez između dve kosti: druge i trece falange prsta, presecajuci  kožu i potkožno vezivno tkivo, tetive, krvne sudove i nerve!!!

Te rane se ušivaju, ali s obzirom da mačka gazi povređenim delom stopala, sporo i bolno zarastaju. Mačka trpi užasne bolove, krvarenja, a i kad rane zarastu, zbog poremećenog oslonca  koji nastaje prilikom uklanjanja kostiju sa stopala, do kraja života trpi bolove ostalih zglobova I kičme.

Da ne spominjemo stres koji mačka doživljava, i promenu u ponašanju i naravi koje mogu da se dogode posle ovakve intervencije. Užasno, zar ne?!

U nekim  zemljama, na inicijativu ljubitelja životinja i veterinara, doneti su zakoni kojima se zabranjuje ova intervencija. U Americi, gde ova procedura nije zabranjena,  postoji i sajt koji se zove “spasite nase šape” www.save-our-paws.org

Ostiomielitis - upala kostiju kao posledica trajnog uklanjanja kandži
Rentgenski snimak zapaljenja kostiju (ostiomielitisa) koji je
nastao kao posledica trajnog uklanjanja kandži

Bivša Jugoslavija je na listi zemalja u kojima je ova procedura zabranjena ili se smatra izuzetno nehumanom. Tu su takođe i Velika Britanija, Irska, Austrija, Brazil, Švajcarska, Australija, Norveška, Finska, Novi zeland, Italija, Švedska, Slovenija, Francuska, Holandija, Portugalija, Malta, Izrael, Nemačka, Belgija i Bosna i Hercegovina.


- Šta je resenje “problema”?
- Pre svega, pomiriti se sa činjenicom da je grebanje osnovna mačja potreba!  

Kada se mače donese u kuću, treba ga upoznati sa odgovarajućom grebalicom. Najbolje je da bude od namotanog kanapa oko stuba, drveta, plute ili tapisona, jer su to materijali kojima mačke tesko mogu da odole kada je grebanje u pitanju. Grebalice se mogu poprskati kapima valerijane, koja takođe privlači mačke. Grebalica se može nabaviti u pet shopu ili napraviti kod kuće uz minimalna finansijska ulaganja. Potrebno je da imate kartonsku tubu, desetak metara kanapa i malo mašte

Takođe, vlasnik mačke može lako sam da skraćuje nokte maci jednom u deset dana, čime će uklanjati oštre vrhove njenih kandži. Postoje i navlake, plasticne "kapice" za nokte, ali se desava da one jako nerviraju mačke. Navlake se izrađuju u raznim bojama pa pre kupovine treba konsultovati svoju ljubimicu koju boju najviše voli

Različita humana rešenja za mačje potrebe za grebanjem

Sem toga, ponekad je dobro žrtvovati neki komad starog namestaja u svrhu grebanja, pogotovo ako ga mačke same izaberu kao omiljenu grebalicu. Tako će uživanje sa  macom u kući biti potpuno i obostrano, a bez nerviranja zbog uništenog nameštaja.

Ukoliko čujete da neko priča o eventualnom trajnom uklanjanju kandži kod svoje mačke, obavezno ga informišite kakve tegobe i nesagledive posledice takva operacija donosi!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121