Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Tuesday, 08 May 2012 07:28

Održavanje zdravlja mačeta

  • Print
All rights reserved by Parka81 All rights reserved by Parka81 http://www.flickr.com/photos/teohyc/2977184806/in/set-72157606735030296/

Jednostavni postupci, redovno primenjivani, za njegovu dobrobit I njegovo zdravlje

Mače mora imati uobičajenu higijensku negu koja mu održava zdravlje. Ovi jednostavin postupci će osigurati njegovo dobro zdravlje i, kada prođu prvobitni strahovi, omogućiti trenutke bliskosti.

 

Ako je dobro socijalizovano, mače starije od osam nedelja u svom novom domu je već naviklo da se sa njim barata. Bez obzira, neko se može plašiti sopstvene nespretnosti kada treba da mu raširi usta ili da mu skrati nokte. U prvi mah, životinja se može činiti previše nemirna. Ipak, kratke sesije, nežne I ponavljane, će vrlo brzo učiniti taj ritualni postupak podnošljivijim. Zaista, iako je mačka prilično čista životinja, mora joj se redovno posvećivati  određena higijenska nega tokom života kako bi se očuvalo njeno zdravlje.

Sjajna dlaka
Održavana dlaka je ona koja je očetkana i očišćena od svih mrtvih dlaka. Mačka će tako biti još lepša. Kod duge dlake, kao što je dlaka Persijske mačke, održavanje je obavezno I obavlja se svakodnevno. Dlaka mora biti raspetljana češljem I onda očetkana I provetrena. Kod kratke I ravne dlake, kao što je ona kod Sijamske ili Abisinske rase, sve što je potrebno je prelaženje rukom preko dlake. Prolazak mekom četkom svake nedelje je potreban kod srednje dužine dlake kao što je ona kod rase Maine Coon ili Burmenske svete mačke. Isto važi za kratkodlako krzno sa poddlakom poput onog koje ima Kratkodlaka egzota.

Stvari na koje treba obratiti pažnju
Nečistoće se mogu taložiti u unutrašnjem uglu oka, naročito kod Persijskih mačaka. Njih treba čistiti nežno sa gazom navlaženom posebnim losionom za tu namenu. Mačka ne treba da suze oči niti da joj curi nos.

Najbolje da je naviknete u jako ranom dobu na preporučeno postupanje u cilju pravilne higijene usne šupljine: čišćenje četkicom koje ograničava stvaranje naslaga. To možete činiti tako što prelazite savijenom gazom preko njegovih zuba.

Ušni kanal ne treba da kriju bilo kakvu vrstu nečistoće. Ukoliko je poterbno, gaza ili vata natopljena posebnim losionom će je ukloniti. Ne treba koristiti štapiće za uši...

Nokti
Skraćivanje noktiju mačeta nije nikakvo sakaćenje. Nasuprot, ono donosi prednost utoliko što smanjuje eventualno grebanje nameštaja kod mačke koja živi u stanu. Da bi ovo lako izveli, mače treba uviti u peškir, iz koga mu vire glava I po jedna noga. Korišćenjem grickalice ili posebnih makaza za skraćivanje noktijum, treba samo da naizmenično blago pritiskate poslednji zglob na prstima šape (falangu) kako bi se pojavili nokti. Treba da pripazite da isečete samo providni deo nokta, bez približavanja rozikastom delu koji bi krvario, a takođe ne zaboravite da skratite I unutrašnje nokte na prednjim šapama!

Kupanje?

Mače koje će se izlagati na izložbama mačaka će morati da se kupa! Naravno, njegova dlaka mora biti besprekorna kako bi došla u ruke sudije. Morate koristiti posebni šampon, dobro zagrejati prostoriju, staviti podlogu koja se ne kliza u par centimetara vode I postepeno kvasiti mačke pre nego nanesete šampon. Detaljno ispiranje treba da prati nežno brisanje peškirom, a mače treba da bude u toplom sve dok mu dlaka nije sasvim suva.

Bilo kakva promena u izgledu ili ponašanju mačeta zahteva hitnu posetu veterinaru.

Vakcine, preparati protiv unutrašnjih I spoljašnjih parazita 

Vakcinacija treba da ojača imuni sistem mačeta, a veterinar treba da je započne već u osmoj ili devetoj nedelji života. Imperativ je držati se rasporeda imunizacije koji određuje veterinar.

Kako bi se borili protiv unutrašnjih parazita, trudnoj mački se daju tablete protiv glista u vreme porođaja. Nakon toga, mačići se veoma redovno čiste od glista prema savetu veterinara.

Spoljni paraziti  kao što su buve I vaši su takođe jako štetne za zdravlje mlade mačke. Antiparazitik koji prepisuje veterinar će omogućiti da se mače tretira čim dostigne dva meseca života.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121