Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Saturday, 27 August 2016 07:41

Hranite svoju mačku zdravije - sakrivajte joj obroke

  • Print

Ako vaša mačka halapljivo guta hranu savetujemo da pokušate to da rešite.

Ako imate kućnu mačku, sigurno ponekad naiđete na hranu koju je mačka povratila nakon obroka, kaže dr. Liz Bejls, veterinarka iz Filadelfije i vlasnica jednookog golokožog mačora po imenu Karlos. Ipak, ona dodaje da to ne mora da bude tako.

Jedan od uzroka ove pojave je gutanje pa povraćanje, kada se mačka prejede a njen stomak ne može da primi tu količinu hrane. Drugi razlog povraćanja mogu biti progutane dlake. Kućne mačke se linjaju skoro istim intenzitetom cele godine, tj. više od onih koje izlaze napolje. Uzrok je podjednaka osvetljenost tj. trajanje dana (u kući je tako cele godine), koja upravlja ovim procesom. O tome smo pisali ovde.

Još jedno ponašanje koje je ova veterinarka primetila je uporno gurkanje i posmatranje posuda za hranu (i vlasnika naizmenično) u nadi da će biti dopunjene, noćno traženje hrane dok vlasnici pokušavaju da spavaju i čudan odnos prema mačjem toaletu koji dovodi do (diplomatskim rečnikom) povremenog izbeganja njegove upotrebe.

Moderna ishrana mačaka
Enrike, mačak iz azila u Filadelfiji "lovi" svoju hranu. Njegovi hranitelji već 6 meseci koriste nove minijaturne hranilice.

Prema mišljenju veterinarke Bejls, glavni uzrok svega toga je to što život u zatvorenoj sredini potiskuje prirodni mačji instinkt za lovom. Ova tema postaje sve aktuelnija na profesionalnim seminarima kojima je ona prisustvovala u svojih 16 godina prakse kao veterinarka. O tome se i konsultovala sa profesionalnim bihejvioristima koji se bave ponašanjem mačaka i nutricionistima koji se bave njihovom ishranom.

"Mačkama je potrebna kontrola porcija hrane. Takođe im je potrebna redovna fizička aktivnost. Ali mačke stvarno treba da same određuju svoj raspored hranjenja." kaže dr Bejls o tome šta je naučila. "Svi ti faktori se svode na to da mačke možda ne treba da jedu iz činijica."

Pre dve godine, nakon što nije mogla da pronađe osobu koja ima rešenje za ove probleme - dr Bejls je smislila svoje! Tako je nastao NoBowl sistem za hranjenje (u prevodu "bez posude"), proizvod koji je ona razvila da simulira prirodne mačje navike u ishrani.

Njeno rešenje potpuno isključuje upotrebu klasičnih posuda/činijica. Umesto toga, vlasnik stavlja male količine granula suve hrane u nekoliko mišolikih kutijica i sakriva ih od mačke. Kutijice su napravljene od tvrde plastike i uvučene u rastegljiv i mek sivkasti materijal koji podseća na miša. Ideja je da, kada je mačka gladna, ona traži hranu i šapom lupka po kutijici, koja postepeno ispušta svoj sadržaj kroz rupe na tkanini i plastici.

U svom prirodnom okruženju, mačke jedu oko 12 puta dnevno, hraneći se malom lovinom poput miševa i ptica koji odgovaraju njihovim stomacima. Mačji stomak je približno veliki kao loptica za stoni tenis. Mačke takođe bacaju svoj plen unaokolo u nekoj vrsti igre što je itekako važno za njihovu dobrobit, kaže dr Karlo Sirakuza (Carlo Siracusa) sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Pensilvaniji.

"Bez obzira kako hranite mačku, ona ima potrebu da ispolji aktivnosti vezane za njeno ponašanje u vezi ishrane", kaže dr Sirakuza. "Šablon ponašanja je zapisan u genima životinje, što znači da je u pitanju potreba u ponašanju."

Kada mi sipamo hranu u činijicu i udaljimo se, tu nedostaje bilo kakvo lovačko ponašanje, dodaje ovaj veterinar. Nasuprot tome, mačke se uz novi sistem za hranjenje mogu igrati dok jedu.

"Neke mačke ih samo kotrljaju, ali zato kod drugih ove mini-hranilice izazivaju pravu euforiju".

Moderna ishrana mačaka - hranilica u obliku miša
Kao što vidite, koncept je prilično jednostavan, i moguće ga je napraviti u kućnoj radinosti uz minimalno ulaganje i malo uloženog vremena u truda.


Prema nekim procenama mačaka koje posećuju veterinare, preko 50% njih ima blago ili značajno povećanu telesnu težinu. Većina rešenja ovog problema je usmena na kontrolu količine hrane i davanje hrane sa manjom količinom kalorija. Dijete obuhvataju i upotrebu automatskih hranilica koje u zadatim intervalima ispuštaju ograničenu količinu granula.

Mnogi bihejvioristi su skeptični po pitanju supermodernih tehnoloških igara za mačke koje su namenjene zabavi i aktivnosti. Oni jednostavno smatraju da mačka najverovatnije ne želi da se igra sa vašim tablet računarom.

Iako NoBowl posudice za hranu same po sebi nisu naročito tehnološko distignuće, one su zapravo izuzetno moderne. "Posvećivanje pažnje ne samo na količinu hrane, već i na ponašanje koje prati uzimanje obroka je veoma nov koncept u veterinarskoj medicini", dodaje veterinarka Bejls.

Komentari drugih stručnjaka i ljubitelja mačaka su takođe dosta optimistični. Stvaranje proizvoda koji uzimaju u obzir prirodni instinkt mačke, čini ih fizički aktivnijim, i sprečavaju prejedanje je veoma korisno.

Ipak, mini posude za hranu u obliku miša nisu svemoguće, niti praktične poput automatskih hranilica ili pojilica / fontana. Vlasnici više mačaka će se verovatno teže odlučivati za ovakva rešenja. Zamislite samo vreme koje je potrebno za pronalaženje desetine zaturenih miš-posudica ispod nameštaja, i zatim punjenje svake od njih za više mačaka. I tako SVAKOGA dana!!!

Ako imate više ljubimaca, uključujući kombinacije sa psima, verovatno biste morali da usvojite potpuno novi protokol za hranjenje sa ovim posudicama...

Dok očekujemo da se novi proizvod (i pristupačnije kopije) pojavi na našem tržištu, predlažemo da sami odvojite malo vremena i napravite sopstvene miš-posudice koje ćete puniti granulama i davati svojim mačkama da se igraju uz obroke.

Čini se da prekrojena dečja čarapica u koju se ubaci manja kartonska rolna od toalet papira može odlično "igrati ulogu" miša. Mačkama svakako nisu važne boje i dizajn već osećaj, dodir i oblik. :)


PS: Nemojte misliti da i autor ovih redova neće u najskorije vreme napraviti sopstvenu miš-posudicu i podeliti sa vama iskustvo i fotografije. Naravno, čekamo i vaša rešenja!


Izvor informacija: NY Times

 


 

Vrhunska hrana za vašu mačku - Royal Canin

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121