Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Friday, 19 February 2016 10:04

Mačke u kampanji protiv pušenja? Dobra ideja!

  • Print

Najnovija kampanja za edukaciju pušača usmerava pažnju vlasnika na posledice koje trpe njihove mačke.

Da li ste znali da je čak 45% video klipova koji se postavljaju na internet o mačkama?
Ovo je činjenica koja znači da je preko mačaka moguće preneti poruku veoma velikoj populaciji ljubitelja! Pogledajte video:

Verovatno već znate - na posredan način, duvanski dim ozbiljno ugrožava i naše kućne ljubimce.

Neprofitna organizacija "Istina" (The Truth) osnovana je 2000. godine i od tada primenjuje kreativne, pozitivne i motivacione metode u svojim kampanjama protiv konzumiranja duvana.

Aktivisti ove organizacije od samog početka ističu da među njima takođe ima pušača, i da im cilj nije osuđivanje i širenje mržnje prema pušačima. Glavna ideja je ISTINITO informisanje pušača i nepušača radi iskorenjivanja navika koje štete svima. Uključujući i životinje!

Pasivno pušenje ugrožava pse i mačke

 

Podaci istraživanja su poražavajući - kućni ljubimci koji žive sa pušačima imaju dva puta više šanse da uginu od raka. 

Kada su mačke u pitanju, otrovi iz dima cigareta se talože na njihovoj dlaci, a one ih unose u organizam kada se ližu. 

Takođe, pušači nesvesno preko svojih ruku prenose otrove na dlaku svojih mačaka kada ih maze. Mačke pušača imaju dvostruko veće šanse da dobiju kancer usne duplje ili limfom.

Kada su psi u pitanju, njihovo sekundardno trovanje se dešava pre svega putem udisanja dima, ali se može dešavati i gutanjem pikavaca. Psi pušača su u povećanom riziku od raka pluća i disajnih puteva.

 

Pasivno pušenje ugrožava sve životinje
+ Pasivno pušenje takođe ugrožava i ptice i kuniće. Ptice su pod većim rizikom od raka pluća dok su kunići u povećanoj opasnosti od srčanih problema.

Kao što i sami autori ove nove kampanje ističu, čak i ako niste pušač, ili ste već odbacili ovu nezdravu naviku, nemojte širiti mržnju prema pušačima i praviti sukob sa njima. 

Rešenje nije u svađi, već u edukaciji i informisanju. Znanje se jako teško prenosi i usvaja ukoliko postoji verbalni sukob i negativna energija.

Situacija nije sjajna ali je, u razvijenom delu sveta, kao rezultat kontinuiranih napora, pušenje u opadanju, naročito kod populacije tinejdžera.

Srbija nažalost tek treba da se ozbiljnije posveti ovom problemu. Što naravno ne znači da svako može krenuti od sebe i napraviti lični pomak i pozitivnu promenu.

Nargila štetnija od cigareta
++ Sat vremena korišćenja nargile sa duvanom u organizam unosi toksina kao 5 paklica cigareta.


Ovu kampanju podržavaju mnoge poznate ličnosti, a na društvenim mrežama je možete pratiti i uz pomoć hashtag-a #catmageddon

 

Korisni linkovi:
Činjenice o štetnosti pušenja i sekundarnog pušenja

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121