Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Friday, 01 January 2016 08:02

Mačka i moreplovac - prijatelji zauvek!

  • Print

Francuski jedriličar doživeo je brodolom na samom početku svog putovanja ali je ipak uspeo da spase svoju mačku.

Emanuel Vatkam (Emmanuel Wattecamps), francuski jedriličar, još uvek se nalazio u teritorijalnim vodama Aljaske kada ga je uhvatila jaka oluja i oštetila njegov brod, Himeru. Uz pomoć spasilaca, Emanuel i njegova mačka su ipak ostali živi. Video snimak napravljen sa palube drugog broda zaista ledi krv u žilama.

Pomorac i avanturista se dve nedelje ranije usidrio u holandskoj luci na Aljasci kako bi nabavio potrepštine za put, i šetajući po pristaništu začuo malu crno-belu mačku kako tužno mjauče od gladi i hladnoće. Emanuel kaže da je to bila ljubav na prvi pogled: "Odmah sam znao da je rođena da bude moreplovac. Brzo je ispunila svoju sudbinu i navikla na ljuljanje broda, kao da je odrasla na moru!". Dao joj je ime Pipalup.

Njih dvoje su plovili zajedno sve do te tragične oluje koja im je umalo došla glave. Vetkam opisuje svoj strah, borbu i jačinu oluje koja je u jednom trenutku prevrnula njegovu jedrilicu nakon udara velikog talasa. Znao je da mora brzo da reaguje te je upotrebio sve svoje znanje kako bi pokušao da spase teško oštećeno plovilo. Nažalost, okean je odlučio da brod ipak zadrži za sebe...

U trenutku kada je pod postao krov, pomislio je da je mačka stradala, jer su se sve stvari razletele i kretale ogromnom silom sa jedne na drugu stranu.

"Želeo sam da je spasem od sigurne smrti od hladnoće i gladi na kopnu, i sada je doveo u podjednako tragičnu situaciju."

U tim odsutnim trenucima, Emanuel je uspeo da pošalje poziv za pomoć. Spasilački brodovi su krenuli ka njihovoj lokaciji, ali im je trebalo najmanje tri sata da stignu. Čekajući u očaju, Pipalup je skoro smrznuta izašla iz gomile papira i brašna. Očigledno i sama borac u duši, pribila se uz svog vlasnika pa su zajedno cvokoćući čekali spasioce. Francuz dalje priča kako mu je mačka nežno lizala krvavo lice dok su polako tonuli. 

Švedski ledolomacTor Viking koga je poslala Obalska straža S.A.D. stigao je par sati kasnije. Emanuel je gurnuo mačku pod jaknu i nakon par uzaludnih pokušaja, konačno uspeo da preskoči ogradu i pređe u sigurnost ledolomca. Taj ključni trenutak možete videti na video snimku dole.

Mačka i moreplovac - prijatelji zauvek!

Mačka i moreplovac - prijatelji zauvek!



Mačka i moreplovac - prijatelji zauvek!

Mačka i moreplovac - prijatelji zauvek!

Jedrilica Himera završila je na dnu okeana, a Vetkamp kaže da je deo njegove duše potonuo sa njom. Ipak, važnije od svega je da su on i njegova mačka živi. Kada su ga pitali da li opet planira da plovi sa svojom mačkom, odgovorio je kao iz topa: "Kako da se rastanemo posle ovoga? Ona je osetila isto što i ja prošle noći: ona zna. Naravno da ćemo ostati zajedno."

Ne sumnjamo da ovo dvoje neobičnih prijatelja proći još puno avantura zajedno, i nadamo se da one neće uključivati više nijedan brodolom.

Neizlečivi zaljubljenik u jedrenje i okean, Emanuel je ubrzo posle ovog nepriajtnog iskustva pronašao drugu polovnu jedrilicu, i sada preko GoFundMe internet portala prikuplja sredstva za nastavak svog putešestvija oko sveta.

Izvor vesti: GoFundMe

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121