Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Monday, 05 October 2015 11:08

Da li vaše mače ima gliste i kako to proveriti?

  • Print

I sama pomisao da naš mali kućni ljubimac ima gliste je strašna. Nažalost, gliste su prilično česte kod mačaka i mačića.

Ukoliko se ne eliminišu na vreme, gliste mogu izazvati značajne probleme, posebno kod mačića. Zbog toga je važno prepoznati simptome koji ukazuju na to da gliste utiču na zdravlje vašeg mačeta.

Još bolje je preduzeti preventivne mere kako bi se zaštitilo zdravlje i dobrobit mačeta.

Da li mače ima gliste? Proverite koji su simptomi

Ne odlažite tretman!
Mače treba redovno da dobija tretman protiv glista pre, ili tokom perioda prve vakcinacije i revakcinacije. Ukoliko ima pristup spoljnom svetu, ili majka ima pristup spoljnom svetu, najbolje je mače čistiti od glusta svake dve nedelje do uzrata od 3 meseca, i zatim jednom mesečno do 6 meseci starosti. Kada mačka odraste, redovno čišćenje od unutrašnjih parazita treba raditi na svakih 3-6 meseci. Vaš veterinar će napraviti individualni raspored čišćenja od parazita prilagođen vašoj mački. 

Da li mače ima gliste? Proverite koji su simptomi

Kod mačića se najčešće javljaju četiri vrste glista:

Valjkaste gliste (Nematode)
Ove vrste crevnih parazita se razvijaju u tankom crevu mačeta, gde formiraju loptice i mogu izazvati začepljenje creva. Mačići koji sisaju mogu dobiti valjkaste gliste od inficiranog majčinog mleka, dok ih odrasle mačke dobijaju preko hrane, unošenjem inficiranih glodara ili fecesa druge inficirane mačke. Ove parazite možete otkriti putem prisustvva jajašaca u izmetu mačića ili u predelu anusa.

Pantljičara
Postoje dve vrste pantljičara koje naše mačke mogu dobiti. Najčešća je jedna koja se prenosi preko ujeda buve. Pantljičare se hvataju za zid creva i izazivaju nadimanje i dijareju. Pantljičara apsorbuje veliku količinu neophodnih hranljivih sastojaka koje mače jede i ovo se često spolja manifestuje kao loše stanje dlake. Pantljičara se može otkriti u stolici. Ona izgleda kao zrna pirinča.

Kukaste gliste (bičasti crvi)
Ovi opasni paraziti izazivaju krvarenje u crevima. Kod malih mačića teška infekcija može dovesti i do fatalnog ishoda kao posledica gubitka krvi. Tretman može obuhvatati transfuziju krvi kako bi se mače održalo u životu dovoljno dugo da počnu da deluju lekovi koji ubijaju parazite.

Bičaste gliste (bičasti crvi)
Ova vrsta unutrašnjih parazita živi u slepom crevu i debelom crevu mačke, gde izazivaju teške iritacije. Rezultat je vodenasta, krvava dijareja, gubitak težine i malaksalost. Bičaste gliste su među najopasnijim crevnim parazitima koji napadaju mačke.

Da li mače ima gliste? Proverite koji su simptomi

Kako da prepoznate da li vaše mače ima gliste?
Simptomi mogu biti različiti, ali neki od pokazatelja uključuju sledeće:

- Dijareja
- Gliste (crvi) vidljivi u stolici ili u predelu oko anusa
- Krvava stolica
- Nadimanje
- Gubitak težine
- Povraćanje
- Zatvor
- Kašljanje
- Otežano disanje
- Loša dlaka

Uvek imajte na umu da je prevencija mnogo bolja od lečenja. Čistite svoje mače od unutrašnjih parazita redovno. Ukoliko sumnjate da vaše mače ima gliste, posavetujte se sa svojim veterinarom.

NIKADA nemojte davati malom mačetu bilo kakve lekove pre konsultacije sa veterinarom!

Da li mače ima gliste? Proverite koji su simptomi

Autorka teksta: Dr Joanna Schirrman, veterinarka iz Melburna u Australiji. Radi kao Veterinary Scientific and Regulatory Affairs expert za kompaniju Royal Canin. Sva prava zadržana. Copyright Royal Canin 2015.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121