Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Monday, 21 September 2015 12:45

Stres kod mačaka - i šta možete učiniti da ga smanjite?

  • Print

Da li ste se nekada zapitali da li su mačke podložne stresu poput nas i na koji način ga ispoljavaju?

Mačke su vrsta životinja koja burno reaguje na mnoge promene u životnom okruženju.

Nezadovoljna maca svoje dugotrajno nezadovoljstvo može ispoljiti na više načina:

1. Često traži zaklon na mestima gde ostali ukućani ne borave često.

2. Više se ne raduje omiljenim "zalogajima", a činiju sa hranom samo omiriše.

3. Dahtanje. Mačke, za razliku od pasa, jako retko dahću, ovaj način ponašanja se ne može smatrati uobičajenim.

4. Defekacija ili uriniranje na neuobičajenim mestima. Mačke su poreklom iz severne Afrike i hiljadama godina su navikavane da vrše nuždu u pesku. Svaka promena ove navike bi trebalo da nam ukaže na faktore koji ne prijaju mački.

Toalet za mačke, posip za mačke


5. Povećana agresivnost prema objektima koji ne prestavljaju opasnst, ljudima ili drugim životinjama.

6. Neprestano lizanje (najčešće prednje šape i stomak). Ova „navika“ može preći u kompulzivno obolenje, koje se teško rešava. Mačke lizanjem oslobađaju medijatore zadovoljstva koji im u stresnom periodu nedostaju.

7. Podređenost drugoj mački u domaćinstvu.


Ako ste prepoznali nekih od gorenavedenih primera neobičnog ponašanja, razmislite da li se odigrala neka promena u okruženju vaše mačke, poput zamene tepiha, nameštaja, hrane, načina života (pristup dvorištu / kućni život). Mačke mogu burno reagovati i na proširenje porodice, bilo da je u pitanju beba, gost ili novi ljubimac. Promena posipa ili neredovno čišćenje posipa takođe mogu delovati frustrirajuće na mačke.

Nije retko da mačke koje ne izlaze van kuće kroz prozor gledaju druge mačke koje se švrljaju po "njihovoj" teritoriji. Mačke su veoma teritorijalne životinje i teško podnose uljeze koji švrljaju naokolo. Takođe, i neki vlasnici mogu biti izvor stresa jer žele da su u celodnevnom društvu svoje mačke. Treba imati na umu da mačka želi da određeno vreme provede na miru, sama sa sobom.

Otkrivanje uzoroka stresa ponekad može predstavljati pravi "detektivski" posao.

Načini na koje možete pomoći svojoj mački su:

1. Obezbedite joj sigurno mesto, mirno i tiho, koje će biti samo njeno i gde će se osećati sigurno. U prirodi se mačke najčešće penju na drveće kada žele sigurnost pa možete improvizovati neki visok predmet ili platformu na ormanu.

2. Izbegavajte česte promene vrste posipa, vrste hrane, pa čak i (drastične) boje zidova.

3. Ispitajte odnos mačke sa ostalim životinjama u domaćinstvu i načinu na koji se deca ophode prema njoj.


Sprega endokrinih žlezda hipotalamus-hopofiza-nadbubrežna-žlezda oslobađa hormone - kateholamine koji organizam pripremaju za odbranu i imaju veliki uticaj na fiziološke procese u telu mačke.

Posledica koje hronični stres ostavlja na zdravlje mačke su mnogobrojne, a neki od njih su gubitak dlake, masna infiltracija jetre (ukoliko je maca punačka veće su predispozicije) ali i bolesti donjih urinarnih puteva.

Smatra se da je stres najčešći uzrok idiopatskog cistitisa mačaka. Na idiopatski cistitis veterinar će posumnjati ako u donjim urinarnim putevima nema mikroorganizama, i kada ne postoji mokraćno kamenje niti ostali patološki procesi. Simptomi idiopatskog cistitisa su često i otežano mokrenje (često izvan posipa), pojava krvi u urinu, lizanje po stomaku bluzu genitalija, vokalizacija prilikom uriniranja (obično malih količina mokraće).

YURELIEVE Cat preparat za mačkeIdiopatskom cistitisu podložnije su gojazne mačke koje se ne kreću mnogo i koje žive u domaćinstvu sa više životinja. U mokraći mačke sa idiopatskim cistitisom nalazi će u najvećem broju slučajeva otkriti prisustvo krvi. Uzrok ovome su nedostatak glukozaminoglikana u unutrašnjem zidu bešike (hondroitin sulfata, hijaluronske kiseline, dermatin sulfata i heparin sulfata). Pri tom pojačana je i neurološka stimulacija bešike, najčešće usred stresa. Usled iritacije bešike centralni nervni sistem šalje signale usled kojih se aktiviraju medijatori zapaljenja u tkivu mokraćne bešike.

Preparat YURELIEVE je jedini dodak ishrani namenjen mačkama koji u sebi sadrži prekurzor glukozaminoglikana (N-acetil D-glukozamin) i sva 4 glukozaminoglikana koji grade proteoglukan koji oblaže zid mokraćne bešike. Prisustvo ovih elemenata u ishrani je neophodno jer samo zajedno mogu izgraditi strukturu koja adekvatno oblaže mokraćnu bešiku i štiti dublja tkiva od niskog Ph mokraće. Takođe, YURelieve Cat sadrži omega 3 esencijalne masne kiseline poreklom iz zelenousne dagnje (EPA&DHA) koje deluju antiinflamatorno i na prirodan način umanjuju efekte medijatora zapaljenja.

Pitaćete se možda, sredili smo mokraćnu bešiku, ali šta će popraviti raspoloženje mačke?

Yurelieve sadrži esencijalnu masnu kiselinu, triptofan, koja se metaboliše u serotonin koji je prirodni anksiolitik i medijator zadovoljstva. Yurelieve se preporučuje i kod infekcija urinarnih kanala, pojave urolita i polipa.


Posmatrajte Vašu macu i obratite pažnju na sitnice koje bi mogle uticati na njeno zadovoljstvo. Samo uz uklanjanje hroničnih faktora stresa i adekvatnom podrškom preko ishrane se mogu sprečiti ozbiljnija obolenja koja se teško leče!

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121