Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Wednesday, 17 June 2015 18:41

Njuh mačke - najvažnije čulo!

  • Print

Sigurno znate da je mačje čulo mirisa mnogo osetljivije od ljudskog. Ovo je posledica veličine nazalnog organa koji je kod mačaka (u odnosu na telo) veći nego kod ljudi.

Život mačaka u prirodi direktno zavisi od čula mirisa. Čak bi se moglo reći da je njima nos najvažniji organ. Mački njuh služi da traži i odmerava potencijalnu hranu, ljubavne partnere, prirodne neprijatelje, i da se snalazi u svom (markiranom) ali i nepoznatom prostoru.

Za šta sve tačno mačka koristi svoj njuh?

1. Njuši hranu
Odmah nakon rođenja, još slepo mače koristi čulo mirisa da pronađe majku i lokaciju njenih mlečnih žlezda. Od tog perioda života nadalje, mače a kasnije mačku njuh vodi do hrane, ponekad i do najčudnijih kutaka u prirodi i našim domovima. Mačka koja ima aktivni urinarni sediment (usled oboljenja bubrega, urinarnih kristala, oštećenja bubrega, hemolize), ili starija mačka može imati oslabljeno čulo mirisa, i to može dovesti do slabog apetita i nedovoljnog unošenja hrane (ukus je povezan sa mirisom). Situaciju možete donekle poboljšati blagim dogrevanjem hrane kako bi se pojačao njen miris.

2. Traži partnera
Ženke u teranju (u estrusu), izlučuju snažan seksualni feromon koji mužjaci mogu da osete sa velike udaljenosti. Ukoliko ste imali prilike da čujete i vidite "raspevane" mačore udvarače ispred svoje kuće, dok vaša nesterilisana mačka traži način da pobegne napolje, znate o čemu se radi. Ženke takođe mogu osetiti mužjaka putem mirisa kojim on "markira" svoju teritoriju.

3. Prepoznaje svoju i tuđu, poznatu i nepoznatu teritoriju
Mačori obeležavaju svoju teritoriju urinom ili feromonima koje luče žlezde na njihovim obrazima i šapama. Mačori često obilaze granice svoje teritorije, njuškaju svoje "oznake" i ponavljaju markiranje kada miris oslabi. Drugi mužjaci osećaju taj miris i imaju izbor, ili da poštuju tuđu teritoriju ili da pokušaju da je preotmu, prskajući svoj miris preko postojećeg.

4. Oseća prirodne neprijatelje ili opasnost
Sigurno ste primetili da mačka nekad ulazi u drugu prostoriju (ili izlazi napolje, ako je puštate van), visoko podignute glave, i široko otvorenih nozdrva. Taj položaj joj omogućava da bolje vidi, i da što bolje omiriše okolinu. Da li je u blizini druga mačka, komšijski pas, neoprezna ptica ili nepoznati automobil? Mački će nju u većini slučajeva dati pravu informaciju, pomognut takođe važnim Jakobsonovim organom. Takođe, ako ste brinuli nekada o jako mladim mačićima koji nisu progledali, verovatno ste primetili da prema njuhu reaguju na blizinu drugog bića sem svoje majke. Čulo mirisa se kod mačića se razvija pre drugih čula.

Tigar sa SUmatre njuši vazduhJakobsonov organ i Flemenova poza
Mačke (pored zmija i nekoliko sisara) poseduju zanimljiv deo tela koji se zove vomeronazalni organ, poznat i kao Jakobsonov organ. On se nalazi u ustima, odmah iza prednjih zuba, i povezan je sa nazalnom šupljinom. Blago otvaranje usta omogućava Jakobsonovom organu mačke da otvori kanale koji vode do nazalne duplje. Izgled mačke u trenutku dok usisava vazduh u Jakobsonov organ može ličiti na osmeh, ili na grimasu pre kijanja i naziva se Flemenovom pozom. Mačka tada zaroza usne, žmirka, spusti uši i malo pokazuje zube. U tom položaju olakšava se protok vazduha do Jakobsovog organa koji mozgu šalje na analizu informacije o prisutnim molekulima mirisa. Jakobsonov organ ima važnu ulogu u čulu mirisa kod mačaka. Obratite pažnju koliko često ga koriste, čak i ako žive u kući gde im ne preti opasnost niti moraju da love hranu. Ova pojava se najčešće može videti kod seksualno sposobnih mužjaka kada osete feromone ženke u teranju, mada i sterilisane i kastrirane jedinke pokazuju istu reakciju na izuzetno jake mirise.

Prema rečima Valerija Iljičeva, profesora sa moskovskog biološkog fakulteta, postoje tri hipoteze o ulozi Jakobsonovog organa. Prva je da služi za mirisanje hrane, druga da je to "šesto čulo" koje ukazuje na neobične situacije poput zemljotresa, vulkanskih erupcija itd, i treća - da služi za otkrivanje seksualnih mirisa - feromona. Naučnici smatraju da postoji velika šansa da su sve tri uloge u igri.

Nos mačke

Koža na mačjem nosu
Koža na nosu mačke može biti ili tamna ili rozikasta, zavisno od genetike i preovlađujuće boje dlake određene mačke. U pitanju je hrapava i jaka površina, verovatno iz razloga što mačke imaju običaj da guraju nos i tamo gde im nije mesto. Treba obratiti pažnju na jednu stvar a to je da su bele i mačke svetle dlake osetljive na izlaganje kože nosa i vrhova ušiju sunčevima zracima. Takvu macu je najbolje čuvati u hladovini ili joj redovno mazati kremu sa zaštitnim faktorom na ugrožene delove glave.

Iako u imaju slabiji njuh od pasa, što je posledica manje površine na kojoj se nalaze olfaktorne ćelije (~5 miliona čovek, ~30 miliona mačka, ~200 miliona pas), mačke imaju izuzetan njuh. Baš kao ljudi ili psi, i mačke vezuju dobra i loša iskustva i sećanja za određene mirise. Kada se mačka vrati od veterinara, često se dešava da druge mačke iz iste kuće negativno reaguju na nju jer imaju neprijatno iskustvo vezano za taj miris iz prošlosti.

Važno je da znate - čulo mirisa direktno utiče na apetit mačeta. Mače koje ne oseća dobro miris hrane neće imati odgovarajući apetit i manje će jesti hranu koja u periodu razvoja ima ključnu ulogu.

Ukoliko sumnjate da mače ima neki problem sa disajnim putevima, ne odlažite veterinarski pregled. Hrana koju mače jede treba da bude na sobnoj temperaturi ili blago podgrejana kako bi se pojačao njen miris. Mače može odbiti hranu iz frižidera jer niža temperatura smanjuje odavanje mirisa.


Deo informacija preuzet sa:
Zooclub.ruUkoliko imate izbirljivu mačku, preporučujemo Royal Canin Exigent 33 Aromatic Attraction - hranu za veoma izbirljive mačke starije od godinu dana.

Royal Canin Exigent 33 Aromatic Attraction

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121