Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Wednesday, 22 April 2015 10:01

Zubi mačke i kako održavati njihovo zdravlje

  • Print

Briga o zdravlju zuba je najčešće zapostavljan zdravstveni aspekt kod mačaka i pasa.

Usna duplja, tj. zubi, jezik i desni su prvi organi koji dolaze u dodir sa neobrađenom hranom koju životinja unosi u organizam. Iako su zubi mačke u stanju da kidaju i melju najrazličitije vrste hrane, oni su osetljivi na, golim okom nevidljive, "neprijatelje".

Odgovorni vlasnici mačaka biraju najkvalitetniju hranu za svoje ljubimice, obezbeđuju im adekvatnu fizičku aktivnost i redovno ih vode na veterinarske preglede i vakcinaciju protiv zaraznih bolesti. Ipak, ono što se često zaboravlja je redovna nega zuba. Nažalost, zubne bolesti mogu dovesti do teških infekcija i oboljenja srca, jetre i bubrega koje mogu ugroziti i život mačke.

Postoje igračke koje pomažu u čišćenju zuba, ali mačke (za razliku od pasa) ne vole prevše da ih glođu tako da je standardno čišćenje četkicom za zube najbolji način održavanja zubne higijene. Sledi nekoliko saveta na temu oralne higijene kod mačke.

Koji znaci mogu ukazivati da mačka ima problem sa zubima?
Korisno je da makar jednom nedeljeno proveravate usta i zube svoje mačke na bilo kakve neobične pojave. Ukoliko mačku od ranog uzrasta priviknete na četkicu i nežno pranje zuba, ni pregled usta neće predstavljati problem. Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma, ili samo sumnjate da je nešto neobično, posetite svog veterinara:

- Zadah iz usta
- Prekomerno lučenje pljuvačke
- Zapaljenje desni
- Promene boje na desnima
- Ciste ispod jezika
- Klimavi zubi
- Usporen (produžen) unos hrane
- Slab apetit

Bilo šta sa ove liste ukazuje na to da je vašoj mački potrebna profesionalna veterinarska intervencija kako bi se tačno utvrdio uzrok problema. Kućni ljubimci pate od sličnih zubnih problema kao i ljudi. Gingivitis, periodontalna bolest, halitoza (problem zadaha iz usta), otečene desni i oralni tumori nisu retka pojava kod mačaka i pasa. Kada se ova oboljenja ne primete ili zapuste, povećava se rizik od dospevanja toksina i bakterija u krvotok. Bakterije i toksini mogu u telo ući putem usnih lezija (oštećenja tkiva) što može dovesti do srčanih i problema sa bubrezima kod nekih životinja. Takođe, mačka koju bole zubi može izbegavati hranu i na taj način ugroziti svoje zdravlje.

Mali fotografski trik:
Ukoliko mačka nikako ne dopušta da joj se pregledaju zubi, čekajte je kada se budi sa spremljenim fotoaparatom i kada zeva napravite fotografiju iz blizine. Uveličajte fotografiju i proverite šta se vidi. Nećete prvih nekoliko puta ništa uraditi ali uz malo vežbe... :)

Zubi mačke

Kako se mački peru zubi?
Ukoliko mačka nije od najranijeg perioda života navikavana na četkicu, ovo svakako neće biti lak zadatak. Ipak, ne odustajte - vredi se potruditi! :)
Ako je vaša mačka odrasla, a vi ste tek sada odlučili da počnete sa redovnim čišćenjem njenih zuba, najbolje da za početak koristite štapiće za uši. Oni su meki i mali, pa će mački manje smetati nego četkica. Svakodnevno, po sekund-dva u početku, najnežnije što umete trljajte njene desni i zube. Nakon nekoliko nedelja, mačka će se delimično privići na ovu rutinu i neće previše negodovati. Nemojte prisiljavati mačku na ovo, nego joj uvek nakon trljanja zuba dajte malo hrane kako bi joj iskustvo ostalo u sećanju kao nešto lepo. U pravu ste, nije logično nakon pranja zuba davati hranu, ali pričamo o periodu navikavanja!

Kada se mačka privikne na štapiće vate, pređite na posebnu četkicu za zube za mačke. One su male i imaju makše dlačice od četkica za zube koje mi koristimo. Upotrebljavajte isključivo paste za zube za kućne ljubimce jer su sastojci prilagođeni tako da se smeju i progutati, dok humane paste za zube sadrže supstance koje mogu biti otrovne za životinje.

Naravno, uvek će postojati mačke koje nikako ne prihvataju ovu proceduru, i za njih predlažemo samo redovnu (vizuelnu) proveru stanja usne duplje, desni i zuba. Crvenilo desni oko korena zuba, neprijatan miris iz usta i problemi sa žvakanjem su znaci da bez odlaganja posetite veterinara. Ishrana mačke suvom hranom pomaže u sprečavanju nastajanja zubnih naslaga bakterija i kalcijuma. Mnoge vrste Royal Canin hrane za mačke osim što su pripremljene tako da prilikom žvakanja vrše mehaničko struganje zuba, sadrže i helatore kalcijuma koji vezuju ovaj element iz pljuvačke, ne dozvoljavajući mu da se taloži na zubima.

Zubi mačke

Svi znate - bolje je sprečiti nego lečiti
I pored redovne nege zuba i vrhunske suve hrane koja mehanički čisti zube i vezuje kalcijum, očekivano je da se vremenom ipak javlja određena količina zubnih naslaga. Prilikom svake posete veterinaru zatražite i pregled zuba koji će trajati kratko, a može značajno pomoći u očuvanju celokupnog zdravlja vaše mačke.

Danas postoje napredne tehnike uklanjanja zubnih naslaga laserom, koje se vrše pod anestezijom tako da mačka tokom čišćenja ne doživljava nikakav stres.

Što su vaši ljubimci stariji, veće su šanse za pojavu oralnih problema. Zdravi zubi će na duže staze mački obezbediti kvalitetniji i zdraviji život, a vama kao vlasniku uštedeti visoke troškove lečenja.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121