Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Tuesday, 20 January 2015 10:52

Ishrana i nega starije mačke

  • Print

Radi dugovečnosti naših starijih maca ishranu treba prilagoditi njihovim potrebama.

Kada napune 7 godina, mačke prelaze u kategoriju seniora ili jednostavno rečeno, postaju stare. To nipošto ne znači da je vašoj mački "došao kraj" kada proslavi sedmi rođendan. Postoje potpuno funkcionalne mačke u punoj formi i sa 15 godina života, a zahvaljujući brižnim vlasnicima, kvalitetnoj ishrani i modernoj medicini, nisu više čudo ni mačke starije od 20 godina. Takva starost bi se mogla uporediti sa ljudskim životnim vekom od preko 100 godina. Ovakva dugovečnost nije posledica slučajnosti već kvalitetnog života koji jedino vlasnik može pružiti svom kućnom ljubimcu. Napuštene mačke koje žive na ulici nikada ne dožive ni 10 godina.

Mačak šampion sa 14 godina!Slika levo: Persijanac Boby je i sa 14 godina osvajao nagrade na izložbama zahvaljujući brizi svoje vlasnice.

Mačke starije od sedam godina imaju potrebe za ishranom koja je prilagođena kategoriji starijih maca. Danas je takva hrana dostupna u svakoj ozbiljnoj pet shop prodavnici.

Zdravlje starije mačke zahteva osnovne preventivne mere koje se sprovode celog života, i podrazumevaju redovne godišnje vakcinacije protiv zaraznih bolesti mačaka i protiv besnila, čišćenje od unutrašnjih parazita više puta godišnje, i redovnu zaštitu protiv spoljnih parazita. Ovo treba da važi podjednako za kućne mačke kao i za one koje imaju pristup spoljnoj sredini.

Činjenica je da najnovija dostignuća u nutricionizmu i veterinarskoj medicini, mačke žive duže nego ikada. Kako mnoge mačke u žive u svom odraslom dobu duži niz godina, nekada je teško prepoznati znakove starenja zbog postepenih promena. Dok su neki znakovi očigledni, drugi su skoro neprimetni.

Ovo je posebno važno ukoliko ste usvojili mačku koja je već odrasla, pa nemate tačan podatak o njenom datumu rođenja a samim tim i godištu.

Možda ste primetili sivlju dlaku, ili "ispranije" nijanse šara, usporenije kretanje, promene težine, povećano spavanje, promene ponašanja, nezainteresovanost za igru ili probleme sa zubima?

Ukoliko ste prepoznali neki od ovih simptoma kod svoje mačke, postoji velika šansa da je vaš kućni ljubimac postao penzioner. :)

Mačke prilično dobro "kriju" svoje prave godine. Nije neobično da jedinke starije od 10 godina budu pomešane sa mnogo mlađim mačkama zbog svog negovanog izgleda. Uprkos tome, treba biti svestan pravog godišta jer dobar spoljašnji izgled ne znači da drugi procesi starenja nisu (odavno) počeli u organizmu.

Kao što je to slučaj sa ljudima, ishrana, način života, stres, zagađenje, zdravstveno stanje i drugi faktori utiču na vitalnost ćelija tj. na njihovo starenje i doprinose promenama koje se vezuju za treće doba.

Starije mačke češće oboljevaju od određenih bolesti među kojima su katarakta, bolesti zuba, artritis, srčana bolest, rak, bubrežna insuficijencija, kognitivni poremećaji/opadanje funkcija.

Stari mačak i mlada mačka - Mek i Kem
Mužjak Mek u prvom planu, 10 godina i u pozadini Kem, 2 godine :)

Kao i ljudi, i mačke tokom starenja prolaze kroz određene promene koje utiču na njihovo zdravstveno stanje.  U različitim dobima života postoje i različiti povećani rizici od određenih oboljenja. Kako bi mogli da definišu potrebe starijih mačaka, naučnicima je bilo za početak potrebno da definišu različite životne stadijume.

Iscrpna istraživanja i posmatranje ponašanja su dovela do zaključka da se u mačjoj populaciji prvi znaci starenja javljaju sa oko 7 godina. Samim tim je najbolje da u tom periodu počnemo da svojim ljubimcima pružamo ishranu koja će usporiti razvoj i pojavu gorepomenutih "bolesti starosti". Sa oko 12 godina starosti proces starenja ubrzava što se sve više može i videti po izgledu mačke, njenom ponašanju ali i pojavi specifičnih bolesti.

Kao što starijim ljudima odgovara drugačija hrana od one koju jedu bebe ili aktivni sportisti, tako i starije mačke imaju specifične potrebe. Ope, kao i kod ljudi, starije mačke pate od zubnih problema, gubitka mišićne mase i opadanja funkcionalnosti zglobova.
Hrana za starije mačke Royal Canin
Royal Canin u svojoj ponudi ima hranu koja je oblikom, teksturom i tvrdoćom prilagođena mogućnostima vilice i zuba starijih maca. Hrane za starije mačke (Royal Canin Indoor 7+, Sterilised 12+, Ageing 12+) takođe sadrže važne hranljive sastojke poput glukozanima, hondroitina i omega 3 masnih kiselina (EPA i DHA) koje blagotvorno deluju na pokretljivost zglobova starijih mačaka.

Pored navedenog, mnoge starije mačke doživljavaju opadanje kognitivnih (mentalnih) sposobnosti i rada bubrega. Simptomi ovih poremećaja su promene u ciklusima spavanja/budnosti, promene apetita i druge promene u ponašanju mačke. Hrane Royal Canin namenjene starijim mačkama pružaju podršku starijim mačkama i radu njihovih mentalnih funkcija putem unošenja aminokiseline triptofena koji ima blagotvorno umirujuće dejstvo. Rad bubrega je podržan putem kontrolisane količine fosfora, uz dodatak omega 3 masnih kiselina.

Raspitajte se o prednostima prilagođene ishrane vaše starije mačke kod svog veterinara.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121