Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Friday, 20 June 2014 19:55

Mačka izgubljena u cunamiju 2011. vraćena vlasnicima

  • Print
Kazuko i Takeo Jamagiši (Yamagishi) i njihova mačka Suika. Kazuko i Takeo Jamagiši (Yamagishi) i njihova mačka Suika. Fotografija: The Asahi Shimbun

Tri godine kasnije!!!

Kućna mačka za koju se pretpostavljalo da je stradala u jezivom cunamiju koji je razrušio severoistočni Japan pre 3 godine je vraćena svojim vlasnicima. Pronađena je živa i zdrava na 15km od njihove kuće.

Crna maca Suika je iz svoje kuće u gradiću Ofunato (regija Iwate) nestala 11. marta 2011. u danu kad su Japan pogodili i zemljotres i cunami.

Uzimajući u obzir razmere ove prirodne katastrofe i posledice koje je ostavila, vlasnici su se odavno pomirili sa činjenicom da njihova mačka verovatno nije preživela.

Podsećamo, 11. marta 2011. Japan je pogodio Tohoku, najrazorniji zemljotres zabeležen u ovoj zemlji od 1900. godine. Zemljotres je zatim izazvao izuzetno snažan cunami, čiji su talasi prema zvaničnim podacima prevazilazili 40m. More je na nekim delovima Japana ušlo čak 10km unutar kopna. Život je izgubilo 15887 ljudi. Jedna od najtežih posledica je teško oštećenje reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima koje je imalo za posledicu preseljenje više stotina hiljada ljudi iz kontaminiranog područja.

Cunami u Japanu 2011

Vlasnici ove crne mace, supružnici Kazuko i Takeo, su mesecima nakon katastrofe pokušavali da je pronađu u svom razrušenom gradiću ali su se na kraju pomirili sa velikom verovatnoćom da mačka jednostavno nije uspela da se spase.

Tri godine kasnije, u filmskom obrtu, mačka je primećena u susednom gradiću i odvedena kod veterinara koji su pronašli vlasnike prema podacima sa ogrlice. Interesantno, mačka je bila uhranjena, zdrava i čak je oko vrata na ogrlici imala i novo zvonce! Ni nakon što je vest o vraćenoj maci obišla najveće medije u Japanu nije se javio dobrotvor koji je o njoj brinuo u međuvremenu...tako da ostaje samo da se nagađa kako je i gde maca Suika boravila u mesecima i godinama opšteg haosa raščićavanja i izgradnje razrušene zemlje.

Bilo kako bilo, vlasnici su se ponovi susreli sa svojom macom u lokalnom zdravstvenom centru, gde se pred očima prisutnog medicinskog osoblja i nekoliko novinara odigrala dirljiva scena.

Mačka Suika i njeni vlasnici

“Pa gde si bila?” pitala ju je gospođa Jamagiši, 64, "Mora da sanjam", ponavljala je više puta u neverici...

Mačka Suika je bila njihov kućni ljubimac 12 godina i u trenutku dolaska udarnog talasa, bila je sama u kući. Iako sama kuća nije srušena nakon udara vodenog talasa, kada su vlasnici vratili mačke nigde nije bilo.  U aprilu 2014., mačku su primetili momak i devojka koji su šetali borovom šumom u susednom gradiću Rikuzentakata, na 15 km od macinog prvog doma. Prišli su mački koja se nije plašila, i videvši da ima ogrlicu, odneli je u najbliži zdravstveni centar.

Zaposleni su uspeli da razaznaju ime i telefon vlasnika i da ih obaveste gde da dođu po svoju izgubljenu ljubimicu. Grleći svoju mačku, gospođa Jamagiši je novinarima rekla i da se njihova ćerka koja živi u Tokiju rasplakala kada je preko telefona čula da je njihova voljena crna maca pronađena.

Mačka Suika i njeni vlasnici

Ima li šta lepše od srećnog kraja?

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121